ПРЕГЛЕД НА ПРОМЯНАТА В ПОЗНАНИЯТА ЗА АЛЕРГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА.

ПРЕГЛЕД НА ПРОМЯНАТА В ПОЗНАНИЯТА ЗА АЛЕРГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ.      

СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА.

 Автор: д-р Илиян Иванов.

Не стихва интереса към заболяването определено като приоритет на 21 век. Натрупаната медицинска информация и проучвания позволяват да дадем гласност на новости, тенденции и различия във сравнение с близкото минало. Особено внимание се обръща на честотата, разпространението, детска възраст и ранно откриване, диагноза и ефективно лечение. Става въпрос за имуно-генетично заболяване с възможност за унаследяване. При майки кърмачки с нелекувана хранителна сенсибилизация предават заболяването на детето още в първите месеци – Псевдоалергия с антитела  предадени от майката.

Медицинската практика и наука са доказано консервативни и за новостите са необходими 20-30 години за да станат „рутинни”От там и представите на хората робуват на митове и остарели представи отклоняващи вниманието от обективната реалност. Това се отнася до:

Честотата – В близкото минало тя бе определяна като 8-10 % при изявена Атопия и генетично предавана. Въпреки успехите това заболяване се увеличава и по някой проучвания достига 40-50%. Тази тенденция важи особено за хранителната алергия. От 2-4, 5% по мой проучвания достига 90% придружавайки всички форми на алергии-Сенна хрема, Астма ….. при деца и възрастни. Обяснението е че намесата на хората в състава и структурата на храните те стават „чужди” или алергени – причини за Алергии. Това е бумеранг който ще доведе до „бум”на болестта в близкото бъдеще.                                                    Изявата на болестта-прояви, симптоми при Алергии по настоящем имат различия с представите и изучаваното от лекарите. Това намира научно обяснение и за яснота при по голям кръг хора-не специалисти ще дам обяснение свързано с участниците  на имунната защита и включените механизми за болестни увреждания. Съобразно известните 4 типа алергични реакции-разделяме Алергиите на:  „Бързи”алергии, участват- Иг Е антитела, ”секрети от клетките /Ео, Базофили …. /и резултата е остри прояви и заплаха за живота на болните. Пример-храни-ягоди, кр. мляко, риба…. Ужилване-оси, пчели….

Симптомите се познават добре и има ясно лечение

  1. ”Бавни”те алергии се проявяват с предимно участие на самите клетки от имунната защита и Имунни комплекси /ЦИК/. Реакции от трети и четвърти тип. По често при хора с нелекувани алергии, множествени такива при задължително участие на храни алергени и Полени!

Болестните прояви-симптоми се изявяват след 4-5 дни след прием на храна алерген и не можем да разберем причината. Освен това е заболяване на целия организъм !Може да се увредят – ЦНС, нерви, стави, хр. тракт, устна кухина, слуха-ср. ухо… силни прояви на невроза, страх. Обривите по кожата /уртики, сърбеж, …/само в 30-40%. Това може да бъде и при хора който дори не знаят че са алергични при наличие и съчетание със Сенна хрема проявите и намаляват за сметка на-Хъркане, намаление или загуба на слуха, Задух, невъзможност да приемат храна-затруднение в преглъщането. Нощна апнея !

Обикновено тези прояви не се покриват от изградената представа за Алергично заболяване За по голяма яснота ще изложа следният пример-типичен за описваните промени:

Най честата причина за посещение на доктор се определя като болестни симптоми в носоглътката. Болният пациент може да избира да бъде лекуван от лекари с различна специалност-личен лекар, Педиатър, УНГдоктор, Алерголог, Инфекционист, Вътрешни болести…. Избора не е лесен за пациентите а успешния избор не винаги се намира.

Случай от моята практика: Пациент в детска възраст на 12 години. Началото на заболяването от 1-2 г възраст. Определено за групата на често боледуващите деца, фамилно обременено с алергични заболявания-родители. Кърмено до 6мес. възраст. От 3 мес. възраст получило кожно алергични обриви по кожата на тялото. Имало наличие на „географски език”. След 1 г . възраст появата на обриви по рядко но с постоянна хрема, кашлица, чести бронхити със свиркащо дишане и много пъти прием на антибиотици.

След 2 г. възраст се появил задух, пристъпи от затруднено дишане с „лаеща кашлица”до невъзможност да си поеме въздух. Нощно време търсели помощ в спешна помощ. Чували диагнозата – Астма. Бронхиолит, Задух от „горен тип” Задна хрема, Аденоидна вегетация -Трета сливица, Чуждо тяло в дих. пътища и отново антибиотици, безсъние, тревоги и нощно дежурство но близките за бърза грижа при заплаха за живота. Появила се уморяемост, дишало през устата и честа мъчителна кашлица. Консултациите при специалисти установили – Д:Бронхиална астма и увеличена трета сливица за което направили операция но нямало съществена промяна в дългосрочен план. Ползвало инхалаторен „балон”. След 4 год. възраст болестните прояви се увеличили. Многократно лекувано в Детски отделения. По съвет на алерголог повече от 3 години приемало – Ксизал и Са С и кортикостероиди.

Обективният преглед – Измъчено дете, страдащо с прояви на невроза, изоставащо във физическото си развитие, честа смяна на диария със запек. Капризен апетит.

Болки в коремчето. Нощно време хърка и диша с отворена уста. Не може да диша през носа – гъст белезникав секрет. Увеличени носни конхи -ливидно, синкави. Оток на лигавицата в носа и гърлото. Налична Ангиоедема /хроничен, алергичен оток, лилав цвят затварящ въздушният път до 60-70% и повече в ларингеалното пространство. Пристъпите на Задух се увеличили. Дишане грубо везикуларно с проведени шумове от ГДП.

Диагноза: Алергично респираторен синдром на ГДП,

Ангиоедема на „фарингеален пръстен”, Орален синдром, Алергичен ринит , Инфекциозно алергичен фарингит и рецидивиращ ларингит, Задух, Гастроен   терит /алергичен/.

Горните дихателни пътища са обхванати основно от  алергично възпаление-постоянно целогодишно, активно, условие за хронични инфекции и усложнения  в продължение на десет мъчителни години. Процеса на възпаление е обхванал и храносмилателната система като ангажира и цялата  дихателна система/ГДП и белия дроб/.

Основателно възниква въпроса – Лечими ли са Алергиите ?

Причини за неуспеха на усилията на лекуващите ?

Каква е прогнозата на болестта на това дете ?

Основните причини, болестни фактори – Алергени не са открити и отстранени през тези десет години !

Наличие на настъпила ПОЛИАЛЕРГИЯ  !

Детето е преминало през фазите на алергизация с участието на фамилност, чуждо видови млека, някой ваксини, битови алергени, Полени, други храни алергени, антибиотици и това маркира насоката и обема на алергологично изследване. Не е провеждано до 8 г възраст когато КАП установяват

Положителни реакции към Битови алергени и Полени без участие на други тест алергени. В съображение с изложеното по горе препоръчах следният лабораторен”пакет”-

Лабораторни изследвания:ПКК С ДБ-Белите кръвни клетки и Ео са маркери за откриване на болестта. Достоверност при лекар отчиташ чрез микроскопия !, С3, С4 и ЦИК, ИгЕ и ИгГ, СРП, АСТ…

Микробиологично изследване на секрети от ГДП. Антибиограма.

Кожно-алергични кожни проби- 4-5 гр. тест алергени и задължително за храни алергени !Положителни кожни проби-откриват  позитивиране от „забавен тип”след 20 мин. и по късно. Отчитат се като-сигурни, вероятни, недоказани !

Сецифични ИгЕ и ИгГ за тестове на храни /ин витро/

алергени/единствено възможното за децата до 3г. !/

Елиминационно-провокационни проби с храни. Биотермоскенер при засягане на повече органи.

Аудиометрия. Ларингоскопия при необходимост.

Изложените лабораторно-клинични методи за диагностика са инструментите за откриване на водещите причини-Алергени, размера и силата на възпалението, активността или имуннен толеранс, чиста”алергия или асоцииранно заболяване- множество различни причини изискват лечение, проверка на ефекта от лечението. Вида на имунните реакции-„бърз”или „забавен”тип имат  значение както и получаването на имуннен толеранс.

Без използването на този инструментариум от лекуващите Алергии лекари шансовете за оздравяване рязко намаляват а прогнозата се влошава-автоимунни заболявания, възпалително  „торнадо”в организма на болният. Много „инструменти”- ефективна диагностика !

Целта на вида и обема изследвания се определя от лекаря, като необходимостта се преценява по възможността да открием или максимално се доближим до водещите причини-Алергени. Това не е лесна задача особено при множествена алергия и асоцииране с инфекциозни агенти причиняващи два вида възпаление. Единствено отстраняването на алергена и възпалението определя протичането и изхода от заболяването. Интерпретацията на резултатите задължително се провежда с данните от анамнезата и прегледа.

Съвременните познания определено се разминават с изградената представа за Алергиите. Има достатъч  но основание да кажем начина на живот динамично се променя и изявата на Алергиите също така. Това са заболявания с „алармиращи”симптоми –сърбящи обриви, често кихане, бистра хрема, червени очи, затруднено дишане-Задух …………

 

Какъв е резултата ако децата не бъдат излекувани ?

Стават хронично болни като в процеса на „алергичният марш” множествена, активна алергия с напредването на възрастта променят изявата-симптомите на болестта. Още по трудна е диагнозата при” алергизирани” хора изявили болестта  едва в зряла възраст поради добра имунна защита. Смятам че друга причина за промяната е определено съчетание и въздеиствие на Алергени от различни групи. /Полени и храни алергени/както и наличие на асоциирани заболявания.

Какво да кажем за доказаната връзка на Алергиите с  други сериозни заболявания-Диабет 2 тип, Обезитас, Нощната апнея, Алцхаймер, Аутизъм, Епилепсия, Болест на Хашимото…….

Алергиите са заболяване на целия организъм и няма орган който да не може да бъде обект на  алергичното възпаление-упорито, коварно и трудно за откриване и лечение. Шанса е да ги открием в острият познат стадий с мисълта за прогнозата и рисковете в бъдеще.

 

ОТГОВОРИ ще откриете в изложеният от мен по горе пример/истински случай от моята практика/!

ЕСТЕСТВЕНО СТИГАМЕ ДО ВЪПРОСА ? –

КАКВО Е ПРАВИЛНОТО, ЕФЕКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ  ПРИ  ИЗЛОЖЕНИЯТ ТИПИЧЕН СЛУЧАЙ ?

  • ОТСТРАНЯВАНЕ НА АЛЕРГЕНИТЕ !
  • ЛЕЧЕНИЕ НА ВСИЧКИ ПРИЧИНИ /АСОЦИИРАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ/ЕДНОВРЕМЕННО.
  • Отстраняване на алергичното и инфекциозно възпаление-болестните симптоми изчезват .
  • Провеждане на неспецифична и при необходимост специфично имунотерапия.
  • Това е рестартиране на защитната система с големи възможност за борба със заболяването.
  • След това идва място за ИМУНОМОДУЛАЦИЯ.

ЛЕЧЕБНИЯТ ПЛАН изглежда ясно, звучи добре, не би оспорен от никой, но се прилага при малко на брой  болни. ТРУДНО…. ТРУДНО !

ПРОМЯНАТА ТРЯБВА ДА НАСТЪПИ ОТ ПРЕДСТАВАТА ЗА  АЛЕРГИЯТА, ХАРКТЕРА Й, ”МАСКИ” НА АЛЕРГИИ, ПАТОГЕНЕЗАТА Й, ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН ЗА ЛЕЧЕНИЕ.

ХРАНАТА АЛЕРГЕН ВОДИ ДО КОВАРНА БОЛЕСТ А ЕЛИМИНАЦИОННОТО ХРАНЕНЕ  Е ЗДРАВЕ ЗА БОЛНИТЕ.

Описаният от мен случай има добра прогноза след проведеното лечение срещу причините –множествена алергия с участие на хранителни алергени, полени, битови и бактериални алергени.

Елиминационната диета с алтернативно хранене и десенсибилизация „изчистиха”организма от причинителите на болестта. Имунотерапията въстанови имунният толеранс и алергичният марш бе прекъснат. Болестните симптоми бяха отстранени и натрупаните възпалителни промени имаха обратно развитие-отзвучаха след 10 годишно тежко боледуване. Няма рецидив на заболяването при наблюдение в срок 3-5 години. Правилно развитие.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.