Защо някои хора крият чесън под възглавницата си?

Интернет потребители на популярни форуми споделят любопитен и нестандартен начин, който помага да се отървете от много проблеми и подобрява здравето. Оказва се, че само една скилидка чесън, скрита под матрак или възглавница, ще реши няколко здравословни проблема наведнъж.

Работата е там, че освен витамин В, калий, натрий и магнезий, този продукт съдържа важното вещество алицин, пише zdrave.to. Той действа като универсален антимикробен агент и е ефективен срещу много вируси, бактерии и гъбички.

Лекарите препоръчват да поставяте свежа скилидка чесън под възглавницата си всяка вечер, защото алицинът постепенно се изпарява от нея и започва да се “бори” с микроби и инфекции. В същото време алицинът от чесън премахва слузта от синусите и следователно този метод ще бъде полезен за хора, страдащи от настинка.

Освен това алицинът блокира синтеза на нитрозамини, които са канцерогенни съединения и води до клетъчни мутации, които могат да доведат до развитие на рак.

Също така полезните вещества от чесъна предотвратяват запушването на кръвоносните съдове с холестерол. Това е доказано чрез експерименти на Ървин Голдман от Университета на Уисконсин в Медисън.

Друго полезно свойство на скилидка чесън под възглавницата ви е, че отпуска нервната система и ви помага да заспите. И така, под въздействието на чесъна тялото консумира повече калий и магнезий, които стимулират производството на хормон, който помага за съня.

В същото време експертите отбелязват, че чесънът трябва да е пресен. По време на термичната обработка полезните му вещества се унищожават.

Източник : fakti.bg