Защо трябва да пием много вода за здраво сърце

Задачата на сърдечно-съдовата система не може да бъде подценявана, защото тя се грижи за подхранването на всички клетки на тялото с необходимия кислород и премахва вредните вещества. Следователно всеки параметър в тази хармонична система играе решаваща роля.

Освен това сърдечно-съдовата система по отношение на надеждността няма много аналози. Всички съдове могат да се оприличат на един вид жици, по които тече кръвта. И тези съдове са трудни за повреда, с изключение на това, че може да бъдат нарязани, притиснати, разкъсани или запушени от специалните свойства на самата кръв, пише zdrave.to.

Въпреки че кръвта има много функции, основното нещо е доставката на кислород. Втората най-важна функция е да се подхранват клетките. В края на краищата, всяко тяло се нуждае от храна. Дори сърцето.

Но когато киселинно-алкалният баланс се наруши, червените кръвни клетки започват да се слепват заедно, кръвта се сгъстява и има прекъсвания в работата на цялата система. Когато червените кръвни клетки се слепят една за друга, в кръвта се образува кръвен съсирек. От такива образувания всеки четвърти човек на планетата умира.

Сърцето е толкова здрава система, че при идеални условия би имало възможността да работи повече от 150 години. Но това е възможно само когато клетките на сърцето получат всички необходими хранителни вещества. Ако това не е така, клетките на сърцето ще страдат и ще работят все повече и повече хаотично. Такова явление в медицината се нарича предсърдно мъждене.

В резултат на това, работата на сърцето е нарушена. Ако при нормални условия то почива на всяка половин секунда, то при аритмия това време се намалява, което означава, че сърцето бие по-бързо. И ако добавим към това и липсата на хранителни вещества, недостиг на кислород, стрес, нездравословна храна, излишна киселина в напитките, животът на сърцето постепенно се скъсява.

Натрий

Дефицитът му води до повишена киселинност.

Калцият
Без калций, зъбите, ноктите и косата ще са засегнати. Ще имате проблеми и с мускулно-скелетната система.

Магнезий
Когато има недостиг на магнезий, съдовете губят своята еластичност и лесно се повреждат по време на тренировка.

Калий
Сърдечен мускул при дефицит на калий започва да действа периодично. Има нередности в работата на сърцето, което в крайна сметка води до необратими последици.

Недостигът на необходимите вещества води до повишена гъстота на кръвта и появата на кръвни съсиреци. Холестеролът при такъв човек може да е нормален, но се открива хипертония.

Друга причина за хипертония е психологическият фактор. Когато човек е нервен, той произвежда хормона на страха – адреналин. В природата, благодарение на този хормон, животните се спасяват от смърт – кръвта им не тече, а се задържа в жизненоважните органи. След като е отблъсната или е преминала опасността, адреналинът спада и кръвта се връща в нормалното си състояние.

При хората, ситуацията е различна. След като е нервен и получи доза адреналин, човек трябва бързо да се съвземе, защото може да получи адреналинов шок, който често завършва със сърдечен удар.

Ето защо, при адреналиновия шок трябва или да се изпотите, или да отидете в тоалетната, или да пийте вода. Това важи особено за водата, която играе ключова роля за човешкото тяло. При стресова ситуация лекарите препоръчват да се пие вода, но не студена, а топла. Те казват, че по този начин човек ще намали дехидратирането и в същото време ще се изпоти.

При кръвни съсиреци сърдечно-съдовата система страда, но се наблюдават проблеми и в други системи на тялото – паметта страда, зрението се влошава, умората се увеличава, ставате раздразнителни и страдате от безсъние. Следователно, сгъстената кръв е опасност, която трябва да се забележи възможно най-рано и незабавно да се започне лечението.

Източник : fakti.bg