Посочиха основния витамин за подобряване на паметта

Ендокриноложката и диетоложка Олга Павлова говори за това кой витамин е най-полезен за подобряване на паметта и мозъчната функция.

Според нея много пациенти се оплакват от лошо настроение, апатия, импотентност, лоша памет и безсъние. Може също да има намалено внимание, проблеми със заспиването и затруднено събуждане, главоболие и шум в ушите, пише zdrave.to.

По думите ѝ, за да се преборите с подобни прояви, трябва да включите един определен витамин в диетата си.

Става въпрос за В12. Често дефицит на този витамин и желязо се среща при хора, които не ядат животински продукти. Втората категория са хора с нарушено храносмилане, с проблеми с червата, стомаха и жлъчния мехур. Това включва и пациенти с диабет, както и хора, които злоупотребяват с алкохол, каза лекарката.

Трябва да изберете удобната за вас форма на употреба: сублингвални спрейове, таблетки. Има и инжекционни форми, които са най-лесни за използване, особено за пациенти с диабет и наднормено тегло.

Можете също да използвате витамини в таблетки. Експертката съветва да приемате витамин В12, сутрин, защото той е първият неврологичен витамин, който дава сила и енергия, а ако го пиете през нощта, може да наруши качеството на съня.

Източник : fakti.bg