Как ни вреди твърде дългият сън

По колко часа на нощ спите? Знаем, че за да бъдем в оптимално здраве е важно да спим приблизително 7-8 часа. Но както недоспиването носи известни рискове за здравето, така и по-продължителният сън също може да се окаже вреден, пише struma.bg.

Как твърде дългото спане вреди на здравето ни?

Проблеми с теглото

Според различни проучвания, недоспиването, както и твърде дългият сън са свързани с диабет и затлъстяване. Според специалистите по-малкото движение е причина за натрупването на излишни килограми. Ако спите дълги часове и не спортувате редовно, излагате на риск здравето си.

Депресивни разстройства

Хората, които страдат от депресивни разстройства, също изпитват нарушения на съня. Понякога в случаите на няколко вида разстройства хората спят повече от обичайното. Прекалено дългият сън подтиква към отчаяние и умора, имаме желание да спим още и още, изпитваме апатия към всичко край нас, а тези симптоми водят до депресия.

Риск от сърдечни заболявания

Ако спите прекалено дълго, увеличавате риска от сърдечни заболявания. Днес една от най-честите причини за смърт са сърдечните проблеми. Спането на повече от 8 часа сън на нощ увеличава риска от сърдечен удар с 34%. Според проучвания, жените са по-склонни да спят по-дълго от мъжете.

Поява на главоболие

Когато не си доспиваме, едни от най-честите неразположения в резултат на липсата на сън са раздразнителност, повишен апетит и главоболие. Но дългите часове, които прекарваме в лежане и сън също могат да предизвикат главоболие. Това се дължи на засегнатите невротрансмитери в мозъка и нашето ниво на серотонин.

Проблеми с паметта

Ако напоследък сте разсеяни и имате проблеми с паметта, помислете колко часа на нощ спите. Дългият сън може да засегне нивото ни на концентрация. Също така, ако сънят ви не е пълноценен и се будите често, това също може да засегне когнитивните функции на мозъка и способността му да се концентрира.

Има няколко основни стъпки, с които може да помогнете на тялото си да се възстанови в рамките на 7-8 часа:

Хранете се здравословно;
Намалете приема на алкохол;
Спортувайте редовно;
Събуждайте се и лягайте по едно и също време;
Не консумирайте кофеинови напитки и тежки храни 3 часа преди сън;
Преди сън проветрявайте спалнята, за да бъде въздухът в нея по-свеж.

Източник : fakti.bg