Как да се предпазим от рак на кожата?

Онкологът Елхан Ибрагимов разказа как да се предпазим от рак на кожата. Този вид онкология е един от най-често срещаните видове злокачествени тумори, който е изключително труден за диагностициране в ранните етапи, пише zdrave.to.

Според специалиста ултравиолетовото лъчение, излъчвано от слънцето, е източник на злокачествени кожни тумори като базалиом и меланом.

Лекарят отбеляза, че колкото по-голямо е натоварването от ултравиолетовото лъчение върху кожата, толкова по-силно се увеличава мутационният товар, който може да се образува в пигментните клетки на кожата. Този фактор, предупреди Ибрагимов, води до риск от развитие на меланом.

Най-изложени на ултравиолетовите лъчи на слънцето са хората с такъв тип кожа, характеризираща се със светъл цвят и лунички. В риск са и жителите на скандинавските страни, някои части на Канада и Русия.

Поради липсата на слънчева светлина хората, работещи в затворени пространства, често прекарват много време от почивката си на пряка слънчева светлина. Това ги излага на риск от развитие на рак на кожата.

За да се сведат до минимум рисковете, онкологът посъветва да не се престоява дълго време на пряка слънчева светлина. Кожата трябва да бъде защитена, като не е желателно да се правят слънчеви бани от 12:00 до 15:00 часа.

Източник : fakti.bg