Най-вредните митове за спортуването

Физическата активност е от жизнена важност за доброто здраве и отличното качество на живот. През последните години ходенето на фитнес се превърна в нещо напълно нормално, а много зали стартираха и т.нар. групови тренировки, които се радват на популярност най-вече сред дамите.

На фона на това, много е изписано и казано за здравословното хранене, начин на живот и в това число и спортуването. Съществуват хиляди статии и блогове, в които можем да научим важни уроци за правилното и ефективно провеждане на тренировките.

Но как да отсеем истината от митовете за спорта и да водим наистина здравословен живот, без да си вредим в опитите да го направим. Запознайте се с няколко мита за спортуването и истината за тях.

Мит: Най-доброто време за тренировка е сутринта

Това не е задължително за всеки организъм. Да, след тренировка ще сме заредени с енергия и тонус за предстоящия ден, но това не означава да тренираме насила. Най-доброто време за тренировка е това, в което ние сме готови и се чувстваме най-добре.

Мит: Енергийните напитки ще ни заредят с енергия за тренировката

Това няма нищо общо с истината. Дори да се почувстваме по-енергични, тези напитки са вредни за нас, състоят се главно от захар, кофеин и вода. Вместо това специалистите съветват да пием само вода и да се възстановим след тренировка с храна, богата на протеини.

Мит: Бягащата пътека във фитнеса е по-добър вариант от тичане в парка

Дори да изминавате едно и също разстояние, не може да сравните чистия въздух в парка с този във фитнеса. Бягането на открито активира и друга група мускули, тъй като се тича срещу вятъра и по този начин се изгарят около 10% повече калории. При спортуване навън се отделят и хормони, които влияят положително на притока на енергия, самочувствието и настроението ни.

Мит: Колкото повече часове тренираме, толкова по-добре

Всъщност най-важното при тренировките е да не се прекалява. Дори да ви трябват бързи резултати, най-мъчително за вашето тяло е всеки ден да прекарвате часове в трениране. Най-добрите атлети ще ви кажат, че почивката е също толкова важна за добрата мускулатура, колкото и тренировките.

Мит: Интензивните тренировки изострят глада ни

Щом се чувствате гладни след тренировка, явно не правите нещо правилно. Упражненията потискат глада, а не обратното.

Източник : fakti.bg