Учени: Употребата на болкоуспокяващи увеличава хроничната болка

Използването на лекарства като ибупрофен и стероиди за облекчаване на краткосрочни здравословни проблеми може да увеличи риска за развитие на хронична болка, показват нови изследвания, цитирани от The Guardian. Болкоуспокояващите и стероидите намаляват възпалението, което може да има защитен ефект.

Нормалното възстановяване от болезнено нараняване включва възпаление – естествената реакция на тялото към нараняване и инфекция – и нови изследвания показват, че блокирането на възпалението с лекарства може да доведе до по-трудни за лечение проблеми.

Възможно е възпалението да има защитен ефект, като предотвратява превръщането на острата болка в хронична, и че прекомерното ѝ намаляване може да бъде вредно.

Изследователите казват, че болката в долната част на гърба е най-често съобщаваната форма на хронична болка – болка, която продължава по-дълго, отколкото би се очаквало след нараняването.

Повечето пациенти получават стандартно лечение с нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и кортикостероиди. Но тези лекарства са само донякъде ефективни и малко се знае защо острата болка, която започва внезапно в отговор на нещо конкретно, отзвучава при някои пациенти, но продължава като хронична болка при други.

За да разберат прехода от остра към хронична болка в долната част на гърба, изследователите проследяват 98 пациенти с остра болка в долната част на гърба в продължение на три месеца. Те също така изследват механизмите на болката както при хора, така и при мишки и откриват, че неутрофилите – вид бели кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с инфекцията – играят ключова роля в облекчаването на болката. Блокирането на тези клетки при мишки удължава болката до 10 пъти.

Лечението с противовъзпалителни лекарства и стероиди като дексаметазон и диклофенак дава същия резултат, въпреки че те са ефективни срещу болката в началото. Този ефект не се наблюдава при хора, приемащи парацетамол или антидепресанти.

Важно е да се отбележи, че това е само едно проучване и са необходими повече изследвания, за да се потвърди и проучи допълнително.

Резултатите са публикувани в Science Translational Medicine.

Източник : fakti.bg