Германският министър на здравеопазването: Не изключвам нова вълна от щама Делта

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви пред в. „Райнише пост“, че не изключва възможността за нова вълна от опасния щам Делта на коронавируса.

„Пандемията все още не е приключила. През есента вероятно ще има вълна от Омикрон. Възможно е обаче да се върне и по-опасният вариант Делта“, казва Лаутербах, като се позовава на проучване на израелски учени, според което щамът Делта е бил открит и в отпадните води.

„Трябва да сме подготвени и за двата сценария“, отбеляза министърът. Той уточни, че са необходими ваксини и срещу двата варианта на коронавируса.

В Германия понастоящем доминира подвариантът на Омикрон BA.2. Според последния седмичен доклад на Института по вирусология „Роберт Кох“ вариантът Делта, който често се свързва с по-сериозни последици от заболяването, понастоящем се открива само в редки случаи.

В заключение Лаутербах призова жителите на Германия да продължат да бъдат предпазливи.

„Дори през лятото трябва да останем бдителни“, предупреди министърът. Според него това включва носенето на защитни маски в обществения транспорт и в самолетите.

„Всеки, който сега заблуждава хората, че коронавирусът е в историята, ще съжалява горчиво през есента“, обобщи Лаутербах.

Източник : fakti.bg