ЕС вероятно ще се откаже от ваксината против COVID-19 на „Валнева“

Европейската комисия потвърди, че е вероятно ЕС да се откаже от договора за доставка на ваксини против ковид, произведени от френското дружество „Валнева“. Ваксината все още няма одобрение за достъп до европейския пазар, предаде БТА.

Окончателно решение още не е взето, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Той добави, че експертният съвет за борба с пандемията, който включва представители на държавите от ЕС и на ЕК, е изразил готовност за отмяна на договора. Предстои производителят да изложи своето становище, като е възможно да му бъде изплатено обезщетение, поясни говорителят.

Ваксината на „Валнева“ беше осмата поред, получила предварително одобрение от ЕК. В края на 2021 г. комисията подписа договор, който предвиждаше доставката на почти 27 милиона дози тази година и до 33 милиона дози през 2023 година. Ваксината бе изготвена по технология, използвана от 60-70 години на миналия век. Това бе единственият препарат срещу новото заболяване, произвеждан по този начин, поясни по-рано комисията.

Източник : fakti.bg