РСМ: Ситуацията с COVID-19 е стабилна, но планираме справянето с пета вълна

Ситуацията с КОВИД-19 в Северна Македония е стабилна. Властите смятат, че съществуващите мерки трябва да останат, въпреки че 99 процента от тях са премахнати. В момента е планирано лечение на постковидно болни, информира агенция МИА.

Ситуацията е стабилна. Всеки ден получаваме едни и същи бройки, така че засега е спокойно, каза министърът на здравеопазването Беким Сали, предаде БТА.

Той обяви вчера, че Комисията по инфекциозни болести ще продължи да работи по планирането на справянето с болестта, като по думите му целта е да се симулира възможната поява на петата ковид вълна.

Комисията ще продължи да работи, може би не със същото темпо, но ще работи по планиране как да се справим с постковид ситуацията, дали ще има едно заведение, където ще се лекуват всички постковидни усложнения при пациенти или ще има повече клиники, ангажирани с тези пациенти, как ще ги лекуваме. Една от целите ни е да симулираме възможната поява на пета ковид вълна. Ние работим върху това. В момента планираме да лекуваме постковидни пациенти, каза Сали.

По данни на Института за обществено здраве от 13 до 15 май има регистрирани 176 нови положителни случаи на КОВИД-19, като 31 са повторни инфекции. Няма починали.

Източник : fakti.bg