Министър Сербезова предлага решение на проблема с липсващите аптеки в страната

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова предлага проблемът с липсващи аптеки в страната да се реши чрез публично-частно партньорство между общини и местни дружества, които притежават лиценз за аптечна дейност, съобщават от БНР.

Здравният министър Асена Сербезова уточни, че в законодателството няма разписана отговорност при поставяне на вендинг автомати за лекарства неограничено, за които не се изисква рецепта. Тя се съгласи с констатацията, че в страната продължава да има много населени места, в които няма икономически стимули за разкриване на аптеки или дрогерии.

Според Сербезова има два варианта за преодоляване на този недостиг, особено болезнен за отдалечените населени места – откриване на филиали, които да работят в определени часове през седмицата или с въвеждане на публично-частно партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в местата със затруднен достъп.

„Това също е един дългосрочен и устойчив начин за справяне с проблема, а не просто конституирането на вендинг машини с много ограничен кръг от и с лекарствени продукти, които всъщност могат да замаскират основни симптоми, които също могат да представляват проблеми при дългосрочна хронична употреба, която не се наблюдава от лекари, не се консултира от фармацевт“.

Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, общината също може да субсидира извършването на тази дейност, допълни Сербезова.

Министър Сербезова съобщи още, че в страната са налични всички необходими количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар. Досега са ваксинирани 23 деца на украински бежанци.

Източник : fakti.bg