Първи признаци на рак на стомаха

Генералният директор на Националния медицински изследователски център по онкология в Русия и доктор на медицинските науки проф. Олег Кит каза, че ракът на стомаха е едно от петте най-често срещани онкологични заболявания. Той е на четвърто място по най-често срещаните заболявания специално при мъжете.

Лекарят говори за важността на ранната диагностика на заболяването, пише zdrave.to.

Важно е да запомните: колкото по-рано откриете опасна патология, толкова по-вероятно е лекарите да успеят да победят болестта.

Наистина, на първия етап шансовете за излекуване достигат 90 процента, а във втория – вече 60 процента, каза лекарят.

Онкологът посочи симптомите, при които трябва да посетите специалист. Това е болка в епигастралната област, загуба или липса на апетит, загуба на тегло, гадене и повръщане, катранени изпражнения. Необходимо е да сте нащрек, ако усещате постоянна умора и сънливост.

Ракът е много коварно заболяване и почти винаги протича безсимптомно в ранните си стадии. Ето защо е изключително важно да се подлагате на редовни профилактични прегледи. За рак на стомаха ендоскопското изследване се счита за най-ефективния диагностичен метод, казва Кийт.

Според лекаря, за да избегнете това заболяване, здравословното хранене е ключово. Менюто трябва да бъде разнообразно, диетата трябва да включва плодове и зеленчуци. Не е препоръчително да ядете много червено месо, мазно и сладко.

Също така в списъка на нежеланите са твърде солени или мазни храни. Добре е да се откажете от бисквити, колбаси, бърза храна – пържени картофи, майонеза, пържено месо, свинска мас и масло.

Също така, не злоупотребявайте с твърде пикантна храна. И едно от основните изисквания: храната и напитките трябва да са топли, а не горещи, предупреди специалистът.

Източник : fakti.bg