Маймунската шарка: какви са симптомите и колко е опасна

Множат се случаите на маймунска шарка в Европа, а експерти определят разпространяването на заразата като крайно необичайно. Колко опасно е това заболяване, какви са симптомите и как да се предпазим?

Великобритания съобщава, че всеки ден отчита нови случаи на маймунска шарка в страната. При това заразените нямат връзка със Западна или Централна Африка, откъдето идва заболяването. Британското правителство вече се запасява с ваксини срещу дребна шарка, а от Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че очакват заразата да продължи да се разпространява. Според СЗО всички случаи трябва да се идентифицират и изолират. Важно е също така да се проследяват пътищата на инфекцията.

Няма опасност от нова пандемия

Засега информацията, с която разполага СЗО, е ограничена, но се наблюдава предаване на заразата по полов път между мъже. Очаква се обаче вирусът да се разпространява и по други начини. За момента няма опасност от пандемично разпространяване на маймунската шарка, гласи преценката на СЗО.

Това не са първите случаи на маймунска шарка в Европа и САЩ, а през 2018 година имаше документиран случай в Израел. Всички предходни инфекции обаче могат да бъдат свързани с пътувания до Африка или с досег до животни, пренесени от региона. В Западна и Централна Африка вирусът е отчасти ендемичен и многократно е имало пикове на заразяванията.

Проф. Джими Уитуърт от Лондонското висше училище по хигиена и тропическа медицина също смята, че маймунската шарка няма потенциал да се превърне в заплаха с размерите на Ковид-19. Въпреки това Уитуърт предупреждава, че това е сериозна болест, която трябва да се третира с повишено внимание. Още повече, че сегашното разпространяване на заразата е според него крайно необичайно.

Колко опасна е маймунската шарка

Макар че в повечето случаи преминава бързо и без трайни усложнения, тази шарка е според експертите сериозна болест. Най-голям риск има за децата – детската смъртност от маймунска шарка е значително по-висока от тази при по-възрастните. Бременните жени също са в рискова група, тъй като вирусът може да се прехвърли върху плода и да причини увреждания или прекъсване на бременността.

Колко опасен е вирусът зависи и от патогена. Има два вида маймунска шарка – западноафриканска и конгоанска. Инфекцията със западноафриканския щам може да предизвика тежки симптоми, но смъртността е едва около 1%. При конгоанския щам тя е доста по-висока – около 10 на сто. По последна информация случаите, установени във Великобритания, са причинени от западноафриканския щам.

Как да се предпазим

Според СЗО най-важно е здравните власти да установяват контактите на заразените хора, за да може своевременно да се спира разпространението на болестта. Има и ефективна ваксина, която може да се предлага на високорисковите групи – това е ваксината, използвана срещу дребна шарка. Тъй като вирусите са близки, тя би трябвало да има около 85% ефективност.

В Германия препоръката за ваксинация срещу дребна шарка е отменена през 1983 година, след като заразата е била изкоренена, а страничните ефекти от ваксината са били сравнително чести. Ваксината, която може да се предлага срещу маймунската шарка, е нова версия на предишната и няма толкова много странични ефекти. Онези, които са били ваксинирани срещу дребна шарка преди да бъде прекратена имунизацията, са относително добре защитени срещу тежки форми на маймунската шарка.

Какви са симптомите

Маймунската шарка причинява кожен обрив с пъпки и мехурчета по лицето, ръцете или краката, като симптомите се проявяват обикновено 7 до 14 дни след заразата. Към този момент много от заболелите се оплакват от висока температура, а обривът, който може да бъде много болезнен, се появява броени дни след това. Други възможни симптоми са главоболие, болки в мускулите и в гърба, втрисане, умора и подуване на лимфните възли.

Източник : fakti.bg