СЗО не вижда необходимост от масова ваксинация срещу маймунска шарка

Световната здравна организация (СЗО) не смята, че установяваните в последно време случаи на маймунска шарка извън Африка налагат масова ваксинация. Според нея мерки като добрата хигиена и безопасното сексуално поведение ще са ефективни за овладяване на разпространението на заразното заболяване, каза високопоставен представител на СЗО, цитиран от Ройтерс.

Ричард Пебоди, който ръководи екипа на европейския клон на организацията за високорисковите патогени, заяви в интервю за агенцията, че наличните доставки на ваксини и лекарства са сравнително ограничени.

Той каза това в момент, когато американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха, че се подготвят да ваксинират близките контакти на хора, болни от маймунска шарка, отбелязва Ройтерс. Също вчера Германия заяви, че разглежда различни варианти, а Великобритания предложи ваксини на някои здравни работници.

Властите в Европа и Северна Америка проучват над 100 потвърдени и предполагаеми случаи на маймунска шарка. Засега не е установена причината за най-голямото разпространение на инфекциозното заболяване извън Африка, където то е ендемично. Много от заразените, но не всички, са мъже хомосексуалисти, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че това, което озадачава и тревожи експертите, е едновременната поява на случаи в редица държави, най-вече в Европа. При това заразените не са пътували до Африка.

Основните мерки за овладяване на разпространението на маймунската шарка са проследяването на контактите и изолацията, каза пред Ройтерс Пебоди. Той се аргументира, че вирусът не се предава много лесно, нито е причинил засега сериозно протичане на заболяването. Освен това ваксините, използвани срещу маймунската шарка (по принцип те са срещу на практика изчезналата едра шарка), може да имат някои сериозни странични ефекти, обърна внимание представителят на СЗО.

В САЩ засега е потвърден един случай на човек с маймунска шарка – в щата Масачузетс, посочва Франс прес. Четири други случая са анализирани, но е много вероятно също да са на това заболяване – по един в Ню Йорк и Флорида и два в Юта. И петимата са мъже, пътували в чужбина.

Здравните власти в Мароко междувременно съобщиха за три предполагаеми случая на маймунска шарка.

Източник : fakti.bg