Доц. Пенчева: Няма място за радост, готвим се за нов COVID

Трябва да се готвим за нова COVID вълна наесен, категорична е доц. д-р Венцислава Пенчева в интервю, част от кампанията „Плюс мен“ на Министерство на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

„Място за радост все още няма, особено заради тревожната информация, която постъпва през последните седмици за увеличаване на случаите в световен мащаб. Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и наесен ще трябва да сме готови за нова вълна. Затова нека хората се ваксинират сега, за да са защитени наесен“. Така доц. д-р Венцислава Пенчева коментира твърденията, че пандемията от COVID-19 е приключила.

Доц. д-р Венцислава Пенчева, дм e ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския факултет при МУ – София. Тя е и заместник-директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Александровска“.

Доц. Пенчева отговаря на важни въпроси по темата как протича COVID инфекцията при пациентите с белодробни заболявания и защо те трябва да се ваксинират приоритетно:

Защо хората с хронични белодробни заболявания са изложени на по-висок риск при заразяване със SARS-CoV-2? Влошава ли коронавирусната инфекция основното им заболяване?

Последните месеци бяха публикувани редица научни статии за отношението между хроничната белодробна патология и заболяването COVID-19. Данните показват, че пациентите с хронични белодробни заболявания не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, но това не трябва да звучи успокояващо, защото при тях рискът от тежко и продължително боледуване, необходимост от болнично лечение, интубация и усложнения е много по-висок.

Важно е хората да знаят, че всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до обостряне на основното му заболяване. Това важи с особена сила за тежките вирусни инфекции като COVID-19. Заболяването засяга множество органи и системи в човешкото тяло, не само белия дроб.

Как се отразява COVID-19 на хората с белодробни заболявания в дългосрочен план? С какви усложнения е свързан пост-COVID синдромът при тях?

Пост-COVID синдромът обобщава много и различни оплаквания при всички хора, независимо дали страдат от придружаващи заболявания или не. При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания. Много наши пациенти съобщават за по-изразен задух и умора, която настъпва изключително лесно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи се наблюдава кашлица, която персистира много дълго време, като може да бъде придружена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите. Такава е, от една страна, картината на дългия COVID. От друга страна, симптомите са свързани с основните заболявания на пациентите с хронични белодробни заболявания. Затова в случаите, когато сме имали например начална дихателна недостатъчност при тези пациенти, на фона на инфекция със SARS-CoV-2, дихателната недостатъчност може да се задълбочи и това много бързо да доведе до необходимост от кислородна терапия в дома или в болнични условия.

Препоръчвате ли ваксинация на своите пациенти, за да се предпазят от негативните последици на COVID-19? Кога е най-подходящият момент да го направят?

Бих казала, че ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна не само за хронично-болните пациенти, а за всички. При пациентите с хронични белодробни заболявания, при условие, че с помощта на ваксините бихме могли да избегнем задълбочаване на основните хронични болести, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, което е свързано с висока смъртност, смятам, че ваксинацията е нещо задължително и не подлежи на обсъждане.

Надявам се да бъда разбрана правилно, защото наистина е много е тъжно, когато дойдат близки на починал пациент и питат: „Защо?“ Отговорът е един: „Защото трябваше да се ваксинира?“ И говорим не само за възрастните, а и за млади, активни хора, които преди това не са имали заболявания. Несериозно и безотговорно звучи, когато някой каже: „А, COVID – аз толкова леко го изкарах, има ли изобщо такова заболяване … или идва от самолетите, с които ни пръскат …“ Не разбирам тези, които претендират, че са здравомислещи, а не реагират по здравомислещ начин. Разбира се, всеки има право на избор. При положение, че имаме пълната информация за ваксините, а освен това те са и достъпни, не е логично въздържането от имунизация, то даже е опасно!

Относно това кога трябва да се ваксинира човек отговорът е вчера. Ваксинацията трябваше да е набрала много голяма скорост и сега масово да се поставят бустерни дози. Нека хората проявят здрав разум и максимално бързо да организират ваксинирането си, ако вече не са го направили. Това важи и за поставянето на бустерна доза.

Източник : fakti.bg