Великобритания: Нови 20 случая на хепатит при деца

Нови 20 случая на хепатит са потвърдени при деца до 10-годишна възраст, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). Това довежда общия брой на случаите в страната до 222, считано към сряда, 25 май, пише лондонският вестник „Ивнинг Стандард“, цитира news.bg.

От потвърдените случаи на неясен хепатит, 158 са в Англия, 31 са в Шотландия, 17 са в Уелс и 16 са в Северна Ирландия, съобщи UKHSA.

Случаите са предимно при деца под пет години, които показват първоначални симптоми на гастроентеритно заболяване (диария и гадене), последвано от жълтеница. Досега няма починали деца.

Малък брой деца на възраст над 10 години също са били заразени с вируса. UKHSA проверява дали предишна инфекция с новия коронавирус стои зад скока, но каза, че „няма доказателства“ състоянието да е свързано с ваксинации срещу COVID-19.

Учените също са търсили връзка между случаите на хепатит и инфекции при кучета, но са я изключили миналата седмица. Смята се, че по-вероятният виновник е аденовирусът, често срещан вирус, който причинява инфекцията.

Д-р Рену Биндра, директор в UKHSA, каза, че родителите трябва да бъдат „бдителни“ за симптомите на хепатит.

Д-р Биндра каза: „Нашите изследвания продължават да предполагат връзка с аденовирус и ние проучваме тази връзка, заедно с други възможни допринасящи фактори, включително предишни инфекции като COVID-19

„Работим с други страни, които също регистрират нови случаи, за да споделим информация и да научим повече за тези инфекции.

Източник : fakti.bg