Рулцата от раци състаряват организма

Михаил Гинзбург, доктор на медицинските науки и директор на Самарския изследователски институт по диетология и хранителна терапия, смята, че рулцата от раци ускоряват стареенето на организма, съобщи БГНЕС. В интервюто той разказа как да намалим негативния ефект от консумацията на този иначе достъпен и популярен продукт.

Дълбоко преработените продукти, сред които са и рулцата от раци, съдържат много повече оцветители, подобрители на вкуса и други хранителни добавки, казва Гинзбург. Научните изследвания показват, че тези химикали могат да предизвикат заболявания, свързани с възрастта, и да „състарят“ преждевременно организма, предупреждава той.

„Рулцата от раци, подобно на някои колбасите като наденичките и бирените пръчици, принадлежат към групата на дълбоко преработените храни. Голям брой проучвания са установили, че такива продукти ни състаряват и увеличават вероятността от развитие на свързани с напредналата възраст заболявания (например сърдечносъдови и ракови)“, казва Гинзбург.

Според диетолога дълбоко преработените храни не трябва да се консумират ежедневно. Но ако не злоупотребявате с рулцата от раци и ги ползвате като добавка в салати например, нежеланите ефекти могат да бъдат избегнати, добавя той.

Източник : fakti.bg