Най-полезните храни за сърцето

Натрият (основният компонент на готварската сол) е много важно хранително вещество и ако напълно се елиминира от диетата, това може да бъде лошо за здравето. Но тялото ни се нуждае от много малко от него и превишаването на безопасна доза може да доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от инфаркт, сърдечна недостатъчност, инсулт и дори бъбречно заболяване, пише zdrave.to.

Следните 7 храни съдържат изключително полезни хранителни вещества за доброто здраве на сърцето.

Грах и боб

Протеините и фибрите, намиращи се в бобовите растения, са много важни за поддържане на здравословно тегло, а оттам и за здравето на сърцето. Освен това всички тези култури съдържат малко мазнини и изобщо не съдържат холестерол.

Препоръчваме да изберете сушени храни пред консервирани: въпреки че се готви по-дълго, консервираният боб или грах обикновено съдържат много добавена сол и захар.

Плодове

В повечето плодове или изобщо няма сол, или много малко. Освен това пресните плодове са богати на фибри, както и витамини, микроелементи и полезни антиоксидантни съединения, които намаляват възпалението и помагат на клетките на тялото ни да се възстановят от атаката на свободните радикали.

Кисело мляко

Друг страхотен продукт за всеки, който се грижи за здравето на сърцето: киселото мляко не само подпомага нормалното храносмилане (важно за контрол на теглото), но също така намалява риска от инфаркт и инсулт.

Изберете натурално кисело мляко, без добавена захар, за да поддържате под контрол количеството добавена захар в диетата си.

Ядки и семена

Добрата новина е, че проучванията потвърждават, че тези, които редовно ядат ядки или семена, са по-малко склонни да получат сърдечно-съдови заболявания в крайна сметка.

Но е важно да запомните, че си струва да изберете ядки без добавени сол, захар, мед или сироп.

Зеленчуци

Както плодовете, така и зеленчуците съдържат важни хранителни вещества, които могат да помогнат за понижаване на холестерола и кръвното налягане.

А в зеленчуците като аспержи, зелен фасул, краставици, патладжан, чесън и тиква не се съдържа естествена сол. Яжте ги често, но когато готвите, опитайте се да добавите минимално количество сол.

Зърнени храни

Друга страхотна храна за здравословна диета: почти всички зърнени храни съдържат бавни въглехидрати, които ви помагат да се чувствате сити за дълго време, както и да поддържате здравословни нива на кръвната захар. И, разбира се, опитайте се да добавяте по-малко сол по време на процеса на готвене – елда, булгур, киноа и други зърнени храни са много вкусни!

Билки и подправки

Искате ли да използвате по-малко сол при готвене? Добавете повече ароматни билки и подправки! Освен това повечето подправки и ароматни билки съдържат различни полезни съединения, някои от които предпазват здравето на сърцето.

Източник : fakti.bg