Сербезова: До понеделник разработчиците на е-направленията да дадат обяснение за фалстарта

Здравният министър Асена Сербезова разкритикува създателите на електронния софтуер за фалстарта на системата за издаване на електронни направления. Тя е категорична, че ще търси законов начин, по който да бъдат наложени санкции и ще подкрепи всеки, който реши да си търси правата по съдебен път. Министърът даде срок до понеделник разработчиците на електронната система да дадат обяснение за създалата се ситуация. Това се казва в позиция на министъра, разпространена от МЗ.

След старта на електронните направления на 1 юни лекари споделят, че новата системата вместо да улесни, усложнява и забавя процеса. А грешка в една от програмите, препращала всички пациенти на гинеколог, независимо какво ги боли.

„От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването на електронните направления. Трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания“, отчита министърът. Според нея е „недопустимо“ заради една фирма, доставчик на софтуер, „която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари“, заявява още министърът. И допълва: „Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това „неразбрали“ не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване“, категорична е Сербезова, цитирана от Dariknews.bg.

Тя определя като „неприемлив“ фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции „спрямо тези, които саботират процеса на електронизация“. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти, допълва Сербезова. И съобщава, че ще настоява за намирането на законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност. „Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – по причина „неразбрали“ частни субекти“, уверява министърът.

И заключва, че очаква най-късно в понеделник, 6 юни, разработилите медицинския софтуер, „който и към момента дава редица грешки при издаването на електронни направления, да отговори за създалата се ситуация“.

„На всички други, които подходиха отговорно, благодаря!“, пише още Сербезова.

Източник : fakti.bg