Диетоложка обясни защо медът е вреден

Редица изследвания, както и историята и народната медицина, потвърждават, че ползите от меда върху здравето на човек са огромни. В същото време обаче при някои заболявания употребата на мед е противопоказна. Понякога той става вреден дори за напълно здрав човек.

Това разказа диетоложката Елена Соломатина. Според нея медът в много отношения е подобен на захарта, цитира я zdrave.to.

Медът е въглехидрат, има висок гликемичен индекс, тук е много подобен на захарта. Има микро и макро елементи, аминокиселини и ензими, но въпреки това това е захар. За хората с наднормено тегло, инсулинова резистентност или диабет медът е опасен продукт, обясни Соломатина.

Диетоложката отбеляза, че не трябва да пиете чай с мед, преди да излезете на студено. В противен случай рискът от настинка е голям, подчерта тя. Горещият чай с мед сам по себе си е опасен за здравето, каза Соломатина. При нагряване на меда се появяват канцерогени, така че не бива да се нагрява или слага в чая. Дори само да го сложим в горещ чай, тогава от него не остават ензими, губи ползите си и не само се превръща в захар, но и проявява канцерогенни токсични свойства, обясни тя.

Здравият човек може да яде по няколко лъжички мед на ден, като добавка към студен чай или добавен към извара и кисело мляко, заключи специалистът.

Източник : fakti.bg