Директорът на AstraZeneka: Не бих променил абсолютно нищо във ваксината ни срещу COVID-19

Въпреки че ваксината на „AstraZeneca“ срещу Ковид доказано образува тромбози и според изследвания на ЕС е причина за смъртта на заразени, директорът на компанията твърди, че не би променил абсолютно нищо в нея, защото е спасила милиони животи, цитира dnes.bg.

Паскал Сорио коментира и проучванията, свързващи ваксината с редки, но опасни кръвни съсиреци, с думите: „Не мисля, че бих направил нещо по-различно от това, което направихме.“

Много страни в Европа и Азия са въвели възрастови ограничения за ваксината, а САЩ все още не са я одобрили.

Миналата седмица Сорио получи рицарско звание по време на юбилея на Кралицата на Великобритания за приноса си към науката. Той беше отличен за заслуги към Обединеното кралство в „науките за живота и лидерството в глобалния отговор на пандемията от Ковид“.

Сорио, който е главен изпълнителен директор на британско-шведската фирма, каза пред ВВС, че бързото разработване и разпространение на ваксината е предотвратило смъртта на милиони. „Решихме да го направим без печалба, решихме да си партнираме с мрежа от партньори по целия свят, за да увеличим производството. Въпреки неуспехите, ние доставихме три милиарда дози от ваксината и спасихме милиони животи“, каза той.

AstraZeneca разработи ваксината в сътрудничество с Оксфордския университет. Тя беше одобрена за първи път от Обединеното кралство през декември 2020 г., когато страните се надпреварваха да овладеят нарастващия брой новозаразени.

Близо половината от възрастното население в Обединеното кралство е получило две дози от ваксината.

Миналата година Лондон заръча ваксината да се ползва само от хора над 40 г. заради образуването на опасни съсиреци. Много други европейски страни обаче спряха употребата на ваксината.

Въпреки че ваксината може безопасно да се съхранява в хладилник до шест месеца, няколко африкански държави унищожиха или направо върнаха запасите си далеч преди да изтече срока им на годност.

Ваксината все още се предоставя на по-бедни страни безплатно.

Източник : fakti.bg