Предлагат въвеждане на платено кръводаряване, БОДК против

Публична тайна е, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители, за да им бъде оказана необходимата им здравна помощ. Кръвните центрове са обсадени от „донори“, продаващи кръвта си в нарушение на закона, но необезпокоявани от контролните органи. Вместо да се предприемат радикални мерки за справяне с проблемите, институциите са прехвърлили изцяло отговорността на нуждаещите се и техните близки и тотално са се дезинтересирали от решаването на проблемите.

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Датата е избрана, като признание към Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, определени от специалистите като най-безопасната категория дарители. Това са дарителите, които помагат безкористно и при тях, за разлика от кръводаряването от роднини и от платени донори, рискът е най-нисък, защото те не са водени от принуда или заплащане.

Дни преди Световния ден на доброволния кръводарител, членове на здравната комисия към Народното събрание внесоха Законопроект за допълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, чрез който предлагат въвеждане на заплащане за кръводарителите под формата на ваучер. В законопроекта липсва задължителната за всеки такъв предварителна оценка на въздействие, чрез която вносителите следва да убедят останалите народни представители, а и обществото, че предложенията са разумни и добре обмислени, както и да представят анализ, на база на който са направени тези предложения, добра практика, която ги подкрепя и най-вече очакваните положителни ефекти.

Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) многократно е подчертавала, че същността на кръводаряването е акт на съпричастност, доброволност и безвъзмездност, който не може и не бива да бъде остойностяван в пари или каквито и да било облаги. Освен неетично и противоречащо на думата даряване и на всички принципи за доброволност и безвъзмезност, това би било и особено рисково, тъй като въвеждането на платено кръводаряване, под каквато и да било форма е предпоставка за кръводарители, които скриват своите противопоказания за получаване на печалбата си.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална „държава-домакин“ на кампанията. През 2022 година това е Мексико, с посланието „Даряването на кръв е акт на солидарност! Присъедини се към към усилията и спасяването на човешки животи.“ С този слоган се подчертава огромното значение на кръводаряването като акт на съпричастност, а не като акт на принуда от обстоятелствата или користни интереси, и насърчава всеки от нас, който здравословно има възможност, да даде своя безценен принос за спасяването на човешки живот като стане доброволен кръводарител.

Като част от стратегията си за насърчаване на доброволното кръводаряване и оказване на помощ, БОДК създаде системата Дари кръв с мобилно приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв, която е на разположение на потребителите в цялата страна напълно безплатно 24/7. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК и предоставянето на помощ чрез нея е изцяло доброволно и безвъзмездно. След пълното ѝ обновяване през юни 2020 година, през Дари кръв са проведени повече от 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители, от които около 38% с търсене на конкретна кръвна група.

Активна е и кампанията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението, за която можете да получите повече информация през фейсбук страницата – БОДК / BOVBD, както и инициативата Академия за доброволци, която дава възможност на всеки, независимо дали може да дарява кръв или не, да стане част от значимата кауза на доброволното кръводаряване, да повиши своите знания на няколко нива и да бъде полезен с идеите и уменията си.

Източник : fakti.bg