Германският здравен министър призова хората да си поставят четвърта доза ваксина срещу коронавирус преди края на лятото

Германия няма да прави повторни опити за въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавируса, заяви министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, цитиран от Ройтерс.

Всеки, който често е в контакт с други хора и иска да предпази себе си и тях, трябва да помисли за четвърта доза, независимо от възрастта си, посъветва той сънародниците си и посочи, че около 80 процента от германците над 60-годшна възраст нямат четвърта доза.

Здравният министър препоръча хората да продължат да носят маски на закрито. Лаутербах, който е и епидемиолог, каза, че в Германия се наблюдава очаквано увеличение на случаите, което заформя „лятна вълна“ на заболяването, допълва Асошиейтед прес. Напоследък смъртните случаи, свързани с ковид, в Германия са между 50 и 130 на ден.

Доминиращият вариант, който циркулира в страната, протича сравнително леко, освен това много граждани са ваксинирани или са преболедували коронавируса, което означава, че рискът от сериозно заболяване е нисък. „Няма място за паника“, каза здравният министър. Той отбеляза, че правителството е предприело действия за снабдяване с ваксини, които ще предпазват от основните варианти на КОВИД-19.

Източник : fakti.bg