Предава ли се ракът по наследство

Генетичната предразположеност към всякакви заболявания често е причина за безпокойство, особено що се отнася до онкологията, каза Ирина Меншикова, специалист по фертилитет в руската клиника за плодовитост „Делта“.

Наследствените форми на онкология са едва 7% от общия брой на диагностицираните, каза тя.

Специалистът обясни, че има семейства, в които почти половината от рода са развили злокачествени новообразувания. Сред лекарите има концепция за „семеен рак“. Тя обясни, че някои видове рак са свързани с мутации в определени гени.

„Човек с мутации в ДНК може да ги предаде по наследство, ако се разболее от определени видове онкология“, каза Меншикова.

Те включват рак на гърдата, рак на яйчниците. Освен това те имат генетични причини за ендометриума, рак на ректума и някои видове рак на кожата.

Това обаче не означава, че пациентът с рак непременно ще предаде болестта на своето потомство, дори ако има генетична предразположеност.

„Дете, родено от човек с мутации и имащи същите мутации, ще има повишена предразположеност към изброените ракови заболявания“, каза експертът. В този случай трябва да се вземат мерки за предотвратяване на риска от заболяване. Тя посъветва по-често да се подлага на диагностика, да се прави семеен генетичен анализ.

Източник : fakti.bg