Расте броят на заразените с COVID-19 в Гърция

Ново увеличение на случаите на КОВИД-19 в началото на туристическия сезон в Гърция и след отпадането на почти всички противоепидемични ограничения се вижда от данните, които публикуват гръцките медии.

През последните 24 часа официално са регистрирани 4832 нови случая по данни на националната организация за обществено здраве, цитирани от държавната телевизия ЕРТ.

Усредненият дневен брой на седмична основа надхвърля 7 хиляди, след като в края на май и началото на юни трайно беше спаднал под 4 хиляди, показва статистиката на университета „Джонс Хопкинс“.

Пред ЕРТ професорът по аналитична химия Никос Томаидис каза, че анализите установяват увеличаване на вирусния товар в отпадните води на столицата Атина с 45 процента, което показва, че случаите в действителност са многократно повече, отколкото се съобщават. Според него това се дължи на новите подварианти на вируса. Томаидис направи прогнозата, че увеличаването на новозаразените ще достигне пик през първото десетдневие на юли, а през август се очаква нов ръст на разпространението.

Председателката на Съюза на болничните лекари в Атина и Пирея Матина Пагони заяви, че най-важното е да няма увеличение в броя на смъртните случаи и на интубираните пациенти. Тя предупреди, че нарастването и спадовете в разпространението на коронавируса ще продължат и призова хората да продължат да носят маски.

Миналата седмица гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис също отдаде увеличаването на случаите на новите подварианти на вируса, които са по-заразни и затова, според него, няма смисъл от връщане на ограничителните мерки. Той заяви, че увеличението се наблюдава и в останалите европейски страни, но засега няма причини да се смята, че ще доведе до натиск върху гръцката здравна система.

Източник : fakti.bg