Изплащането на £120,000 при смърт от ваксината AstraZeneca е „неадекватно“, според годеница на починал

Вдовицата на починалия рок певец Сион – Вики Спит, чийто партньор почина след инжекция с AstraZeneca, стана първият човек, получил обезщетение за смърт на близък от ваксина срещу COVID-19, пише BBC News.

Певецът Сион, от Алстън, Камбрия, се разболя осем дни след като му сложиха инжекцията и почина през май 2021 г, на 48 години.

Годеницата му получи максималната сума от £120 000, но каза, че това не е достатъчно.

38-годишната Вики Спит каза, че е затънала в дългове, след като е загубила приходите на Сион и е трябвало да получи сума, по-близка до 180 000 паунда.

Г-жа Спит също каза, че е трябвало да чака твърде дълго за обезщетение според британското споразумение “Схема за изплащане на щети в следствие от ваксинация” от 1979 г., и крайната сумата не е определена предвид нарасналата инфлация откакто споразумението е влязло в сила.

Плащанията за щети от ваксина са достъпни за всеки, който е станал инвалид в резултат на ваксинация, и хората могат също да кандидатстват от името на някой, който е починал.

Схемата предлага еднократни, освободени от данъци суми до 120 000 британски лири и въпреки че плащанията не засягат правата на хората да предприемат съдебни действия, те могат да имат последици за техните ползи.

Източник: BBC News

Източник : fakti.bg