Появи се болест, за която се твърди, че е унищожена преди 20 години

Вирус на полиомиелит – болест, унищожена преди повече от 20 години във Великобритания, бе открит в канализацията на Лондон, предаде БГНЕС.

Пробите все още се анализират, съобщиха от Световната здравна организация. Според организацията вирусът е „произведен от ваксина тип 2 полиовирус (VDPV2)“.

„Важно е да се отбележи, че вирусът е изолиран само от проби от околната среда“, се казва в изявление на СЗО, като се подчертава, че „не са открити заразени“. СЗО, обаче, предупреждава, че „всяка форма на полиомиелитен вирус е смъртоносна заплаха за децата“.

Благодарение на огромни усилия в световен мащаб през последните десетилетия вирусът бе унищожен. Той причинява осакатяващо и потенциално фатално вирусно заболяване, което засяга предимно деца на възраст под пет години.

Случаите са намалели с 99 процента от 1988 г., когато полиомиелитът е бил ендемичен в 125 страни и са регистрирани 350 000 случая по целия свят.

Дивата версия на вируса сега съществува само в Афганистан и Пакистан, но вид ваксина, която съдържа малки количества отслабен, но жив полиомиелитен вирус, все още причинява случайни огнища на други места.

Оралната ваксина срещу полиомиелит (OPV) се възпроизвежда в червата и може да зарази други хора чрез замърсена с фекалии вода – което означава, че няма да навреди на дете, което е ваксинирано, но може да бъде смъртоносно за неваксинирани деца.

Макар и по-слаб от дивия полиовирус, този вариант може да причини сериозно заболяване и парализа при хора, които не са ваксинирани срещу болестта.

В световен мащаб има 959 потвърдени случая на VDPV2 през 2020 г., според СЗО.

Обхватът с имунизация срещу полиомиелит в Лондон възлиза на близо 87 процента, съобщи СЗО.

Здравната агенция на ООН призова OPV да бъде премахнат в световен мащаб и да бъде заменен с инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV).

Великобритания спря да използва OPV през 2004 г., а британските здравни власти смятат, че вирусът, открит в пробите от отпадъчни води, е внесен от някой, който наскоро е бил ваксиниран с него в чужбина.

Източник : fakti.bg