Тези храни стимулират мозъчната активност

Какви храни стимулират мозъчната дейност – за това разказа Ярослав Ашихмин, кандидат на медицинските науки и лекар, в интервюто си за радио Sputnik, цитирано от БГНЕС.

Мозъчните клетки се нуждаят от определени хранителни вещества, за да изпълняват ефективно функциите си, отбелязва лекарят. По-специално, те се нуждаят от омега-3 полиненаситени мастни киселини, уточнява Ашикхмин.

„Необходимо е постоянно да обогатявате диетата си с омега-3 мастни киселини от естествени хранителни източници или чрез хранителни добавки“, съветва той.

„Омега-3 мастните киселини се съдържат предимно в рибата. Други вещества, които са полезни за мозъчната функция, се съдържат в плодовете и зеленчуците”, добавя Ашихмин. Кафето, чаят и шоколадът също спомагат за стимулиране на мозъчната дейност, съветва специалистът. „С помощта на тези храни можете бързо да се ободрите, но докато чаят е безопасен, с кафето и шоколада не бива да се злоупотребява”, предупреждава той.

„До три чаши кафе на ден се считат за безопасна норма. Чаят няма такива норми, той е по-безопасен и може да се пие в неограничени количества. Шоколадът също е вид функционална храна, която има положителен ефект върху мозъчната функция, а оптималното количество е 50 грама седмично“, обяснява Ашихмин.

Освен това периодичното гладуване може да има положителен ефект върху мозъка, заключава той.

Източник : fakti.bg