Кипър: Обмислят връщане на маските на закрито

В Кипър се обмисля връщането на задължително използване на защитна маска на някои закрити места заради значителното увеличаване на случаите на коронавирус. Здравното министерство отново издаде препоръки за спазване на мерките за лична защита, предаде БНР.

Близо 7300 са новооткритите положителни случаи на коронавирус в Кипър през изминалата седмица, което е почти 10% от направените тестове, увеличават се и хоспитализираните пациенти, съобщи здравното министерство в седмичната си справка.

Днес до края на деня здравният министър Михалис Хаджипанделас очаква мнението на членовете на Научния консултативен комитет за развитието на епидемичната ситуация. Той поставя пред тях и въпроса дали да се върне използването на маска в аптеки, за служителите в ресторанти и места за развлечение, както и на някои социални събития.

Задължителните маски в закрити помещения бяха премахнати от 1 юни, като те останаха само за здравни заведения и обществения транспорт.

От здравното министерство отново препоръчаха хората да спазват мерките за лична защита, за да се предотврати по-голямо разпространение на заразата.

Продължава и поставянето на четвъртата бустерна ваксина срещу коронавируса, напомни здравното министерство днес. Тя се препоръчва за хората над 60-годишна възраст, здравни специалисти, пациенти с редица хронични заболявания.

Източник : fakti.bg