Рак на кожата: Ето какви са признаците и как да се предпазим?

Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак според Американското раково дружество.

Повечето видове рак на кожата са предотвратими, пише puls.bg.

Трите основни типа рак на кожата са:

Базалноклетъчен карцином: базалноклетъчният карцином започва да се развива в базалните клетки – тип клетки в кожата, които произвеждат нови кожни клетки, когато старите умират. Базалноклетъчният карцином често се проявява като промяна в кожата, като израстък или рана, която не заздравява, или се проявява като леко прозрачна подутина по кожата.

Плоскоклетъчен карцином: това е често срещана форма на рак на кожата, която се развива в плоските клетки, които изграждат средния и външния слой на кожата. Признаците и симптомите на плоскоклетъчен карцином на кожата включват появата на твърд, червен възел, плоска рана с люспеста коричка, както и развитие на възпалена или повдигната област върху стар белег или язва.

Меланом – той представлява само около 1% от рака на кожата, но причинява повечето смъртни случаи от рак на кожата, показва Американското раково дружество. Меланомите се развиват в клетките, които произвеждат меланин – пигментът, който придава цвета на кожата. Първият признак на меланом често е бенка, която променя размера, формата или цвета си. Очите също съдържат клетки, произвеждащи меланин, и могат да развият меланоми. Очен меланом най-често се образува в частта на окото, която не може да се види при оглеждане в огледало, което затруднява откриването му.

Ракът на кожата се развива предимно върху участъци, които са по-често изложени на слънце, включително скалпа, лицето, устните, ушите, шията, гърдите, ръцете и краката.

Ракът на кожата може да се образува и в области, които рядко се излагат на дневна светлина, включително дланите и стъпалата, участъци под ноктите на ръцете или краката и гениталната област.

Ракът на кожата засяга хора с всякакъв цвят на кожата, включително тези с по-тъмна кожа.

Въпреки това, наличието на по-малко пигмент в кожата осигурява по-малко защита от вредното UV лъчение.

При хора с руса или рижава коса и светли очи, при които лесно се появяват лунички и по-лесно възниква слънчево изгаряне, е много по-вероятно да се развие рак на кожата, отколкото при хора с по-тъмна кожа.

Може да се намали рискът от рак на кожата, като се ограничи или избягва излагането на ултравиолетова или UV радиация, със следните стъпки:

Да се излага излагането на слънчева светлина в обедните часове
Редовна целогодишна употреба на слънцезащитен крем
Носене на подходящо облекло
Препоръчително е да се избягват солариумите
Повишено внимание към грижата за кожата при употреба на лекарства, причиняващи повишена чувствителност към слънчева светлина

Източник : fakti.bg