3 начина да разберем, че холестеролът ни се е качил

Повишените нива на холестерол може да доведат до сериозни последици: проблеми със сърцето, кръвоносните съдове, нервната система, а също и да причини болестта на Алцхаймер, пише zdrave.to.

Нивото на това вещество се повишава поради нередовно хранене, затлъстяване, заседнал начин на живот, метаболитни нарушения и хормонална недостатъчност. Много е трудно да забележите високото ниво на холестерола, тъй като симптомите му са почти невидими. Тихи симптоми на високия холестерол могат да бъдат:

Стенокардия

Този симптом се счита за една от формите на коронарната болест на сърцето. Може да бъде открит само с ЕКГ или при преглед и изследвания, назначени от специалист.

Стенокардията се проявява чрез пристъпи на гръдна болка и силен задух, дори при минимални физически натоварвания.

Този симптом може вече да е признак за опасност, тъй като при повишен холестерол стенокрадията може да се прояви особено тежко и да причини дискомфорт.

Болки в краката

Холестеролът засяга кръвоносните съдове не само в близост до сърцето, но и в цялото тяло. Най-засегнати от това са краката.

Ако сте забелязали, че ви болят краката, подути са или ги усещате тежки, това може да се дължи на високия холестерол. По правило, неприятните усещания възникват дори при малки физически натоварвания, например при ходене.

Болки в гърдите

Редовните болки в гърдите показват съдово увреждане. Въпреки това, понякога може да бъде проява на невралгия.

За да разграничите тези симптоми, трябва да разберете в кой момент се проявява дискомфортът. По правило, невралгията се появява по време на вдишване и издишване, но има случаи, когато човек не променя позата си, но чувства болка в гърдите.

Източник : fakti.bg