Кардиолог даде най-важните правила за здраво сърце

Кардиологът Евгений Утин посочи някои основни правила, които ще ви помогнат да поддържате сърцето си здраво.

Според проучване, цитирано от специалиста, почти 10 милиона смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания биха могли да бъдат предотвратени, ако хората се хранят по-здравословно, пише zdrave.to.

Първото и основно правило е, че трябва да намалите излишния прием на сол. Това е основната причина за развитието на хипертония. Солта води до задържането на течности и вода в организма, увеличава обема на циркулиращата кръв, повишава налягането в съдовете.

Необходимо е да опитате да солите по-малко ястията, компенсирайки вкуса с натурални подправки, обясни докторът в своя YouTube канал.

На второ място, според Утин, ​​е необходимо да се изключат продуктите, претърпяли дълбока обработка като пържените храни, полуфабрикати, напитки, сосове, колбаси.

Лекарят също така препоръчва въвеждането на повече здравословни навици: пийте чаша вода преди хранене и яжте пресни зеленчуци на всяко хранене. Той предлага да замените обикновения хляб с пълнозърнест, а също така съветва да се яде риба два пъти седмично и да се намали червеното месо.

Източник : fakti.bg