Диетолог каза как да ядем сладко, без да пълнеем

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е спазвал някаква диета. Обаче в един момент неизбежно идва желанието да хапнем нещо сладко и да „прегрешим“ с режима си.

Всички знаем, че сладкото, захарта и тестото са най-големите врагове на здравословното хранене. Но дали това е така?

Излиза, че не е точно така, поне според ендокринологът и диетолог д-р Олга Павлова. Тя разкри как можете да отслабнете, без да изключвате сладкишите от диетата си, пише jenata.blitz.bg.

Лекарят обясни, че е важно сладкото да се раздели на два вида.

Първият е сладките със захар и бяло брашно.

„Ако говорим за загуба на тегло при човек с нормална кръвна захар, тогава той може да похапва малко количество сладкиши – това се отнася най-вече за млади хора под 25-годишна възраст. Но първо трябва да ядете протеини и фибри и едва след това да преминете към десерта.

Пациентите с диабет не трябва да ядат такива десерти, защото ще регистрират скок на кръвната захар до 13-15 mmol / литър. Глюкозата уврежда стените на кръвоносните съдове и пациентът получава проблеми със зрението, получава диабетно стъпало и други негативни последици“, обясни ендокринологът и диетолог.

Вторият вид са десерти със стевия, царевично брашно, елда или спелта – диетични заместители.

Такива сладки, според лекаря, могат да се ядат както от здрав човек, така и от пациенти с диабет, тъй като не повишават драстично кръвната захар и няма да повлияят на теглото, ако бъдат включени в броя на калориите.

Източник : fakti.bg