Връщат предпазните маски в Кипър

Кипър въвежда отново изискване да се носят предпазни маски в закрити пространства на фона на рязко нарастване на случаите на COVID-19, съобщава Ройтерс, като отбелязва, че мярката идва малко повече от месец след отпадането на това изискване, цитира dariknews.bg.

Здравният министър Михалис Хаджипанделас уточни, че изискването за носене на маски на закрито влиза в сила от петък.

Здравните експерти препоръчаха мярката след скок на инфекциите сред хора, които не вземат необходимите предпазни мерки, посочи правителствен представител след заседание на кабинета.

В. „Сайпръс мейл“ уточнява, че маските са задължителни за всички над 12 години, а глобата за неспазването на изискването е 300 евро.

Освободени от изискването са хора, които в момента се хранят или пият, тези, които са сами в автомобила си или с други членове от домакинството, хората, които спортуват, както и лицата, чието здравословно състояние не позволява носене на маска.

Здравният министър посочи, че засега не се обмислят други противоепидемични мерки.

„Имаше много случаи да предаване на вируса в последните няколко дни и ние се опитваме да спрем това, но същевременно без да лишаваме хората от свободата им“, заяви Хаджипанделас.

Кипър отмени изискването за носене на маска на повечето места от 1 юни.

Страната вече не съобщава ежедневно броя на новозаразените. В петък здравните власти обявиха 10 879 нови случая на COVID-19 за седмицата до 1 юли спрямо 7263 предишната седмица.

Данните сочат, че 75 пациенти са били в болница през изминалата седмица, като четирима от тях са в сериозно състояние.

„Ситуацията е под контрол“, увери Хаджипанделас.

От установяването на първия случай на коронавирусна инфекция през март 2020 г. в страната са регистрирани над 516 хиляди инфекции и 1075 смъртни случая.

Източник : fakti.bg