Изтегли приложението “Дари кръв“ и стани доброволен кръводарител

Всеки ден повече от 500 души в България имат животоспасяваща нужда от кръв и кръвни продукти, по данни на Българската организация за доброволно кръводаряване. Всеки ден в нашите болници обаче, има недостиг на тези продукти, съобщава БНР.

Преди две години беше разработена системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Тя е създадена като част от стратегията на БОДК за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ.

За тези две години, потребители в цялата страна са изтеглили мобилното приложение повече от 2800 пъти. Над 600 призива за помощ с търсене на повече от 1500 кръводарители са призивите, които са пуснати през него. Проведени са 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители.

„Важно е повече хора да се включат като доброволни кръводарители, за да можем да помагаме на множеството спешни случаи. Все повече и повече хора ни търсят за помощ, но за да можем да реагираме, трябва да има съответно и доброволни кръводарители“, каза в ефира на Радио София Стефка Лазарова, председател на Българската организация по доброволно кръводаряване.

Всеки, който би искал да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, с неговата кръвна група, трябва да изтегли приложението „Дари кръв“ и да активира своя кръводарителски профил. Когато някой има нужда от кръв от неговата група, той ще получи нотификация за призив за помощ. Достатъчно е след това да отбележи „Искам да помогна“ и доброволец-администратор от БОДК ще се свърже с него.

Източник : fakti.bg