Проф. Александрова: Мерките, каквито и да се вземат, трябва да бъдат адекватни

Не вирусът отстъпва толкова, колкото ние вече имаме някакъв имунитет срещу него. Това каза за bTV каза вирусологът от Българската академия на науките професор Радостина Александрова. „Ние сме тези, които настъпваме, образно казано“, допълни тя.

По думите ѝ хората, които са се срещали с вируса, са по-добре подготвени за него:

„Хората, които са се срещали с вируса, които са ваксинирани и които са боледували и ваксинирани, и особено с 3 дози, са много по добре подготвени да го посрещнат и това са хората, които създават впечатление, че вирусът отстъпва и, че клиничната му картина е много по-лека“.

„Бих искала да използвам случая да разсея тази мантра, че вирусът се разпространява, разпространява и клиниката му става по слаба. Няма такъв филм. Погледнете другите вируси, с които се познаваме от десетилетия, от столетия. Вижте хепатит, грип, ХИВ – не, те въобще не се променят като клиника, но ние имаме ваксина срещу хепатит B, имаме лекарство срещу хепатит С вируса“, отбеляза проф. Александрова.

Възможно е някои от мерките срещу COVID-19 да се върнат още в понеделник
Проф. Александрова каза, че мерките трябва да бъдат адекватни на ситуацията:

„Това е нещо, което ние го разбрахме по трудния начин, тъй като сблъсквайки се с този вирус, минавайки през особено първите месеци и година на пандемията, знаем колко сериозни мерки бяха взети тогава, тъй като нямахме никаква друга алтернатива. Сега, 2,5 години по късно с всичките знания, опит, ваксини и имунитет, вече имаме всички основания, всички средства, за да можем да продължим да излизаме по-уверено от тази остра фаза на пандемията, така че мерките каквито и да се вземат, те трябва да бъдат адекватни“, допълни тя.
Според нея е много разумно в болничните заведения да се влиза с маски и то не само по време на COVID пандемия.

Източник : fakti.bg