Децата с наднормено тегло са по-застрашени от деменция

Затлъстяването при децата е истински здравословен проблем, защото е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания в зряла възраст. Децата със затлъстяване са изложени на повишен риск от развитие на хипертония и диабет тип 2 както в детството, така и в зряла възраст. Хипертонията е основният сърдечносъдов рисков фактор, а сърдечносъдовите заболявания са първата причина за смърт в света.

Наднорменото тегло в детска възраст не е свързано само с по-висок риск от инфаркт или инсулт впоследствие. Ново проучване е установило връзка между затлъстяването в ранна възраст и развитието на деменция в зряла възраст.

Известно е, че децата, които развиват мускулна сила, добра кардиореспираторна форма и издръжливост чрез спорт, имат по-добро здраве в зряла възраст. По-добрата форма при възрастните също е свързана с по-нисък риск от развитие на деменция по-късно в живота. Въпреки това пряката връзка между детското затлъстяване и риска от деменция не е била ясно проучена.

Това е първото проучване в света, което е анализирало влиянието, което физическото състояние на детето оказва върху когнитивните способности – памет, капацитет за учене и решаване на проблеми в средна възраст.

За тази цел изследователи от Университета Монаш са проследили 1200 участници в продължение на повече от 30 години.

Анализирайки резултатите, изследователите са установили, че децата с най-високи нива на кардиореспираторна и мускулна форма и по-ниско средно съотношение на талията към ханша имат по-високи резултати в зряла възраст при тестове за скорост на обработка на информацията и внимание, както и за глобална когнитивна функция. Въпреки това възрастните, които са били със затлъстяване като деца, са имали по-лоши резултати при когнитивните тестове и следователно по-висок риск от деменция в по-зряла възраст.

Обикновено свързваме деменцията с много напреднала възраст, но това не е точно така. Очевидно симптомите се засилват с годините, но в мозъка настъпват промени много по-рано. Така на 50-годишна възраст може да се появят вече първите признаци на загуба на когнитивни способности, пише puls.bg.

Когато говорим за познание, имаме предвид способността ни да помним, мислим, разсъждаваме, общуваме и решаваме проблеми. С годините мозъкът остарява и е нормално да има някакво когнитивно влошаване, но типичното за възраста влошаване няма общо с деменцията. Всяка година в света се диагностицират повече от 7 милиона нови случая на деменция.

До 2050 г. се очаква разпространението на деменцията да нарасне със 116% в развитите страни и с 264% в останалите държани.

Все още няма ефективни лекарства за лечение на деменция, но е известно, че почти 40% от диагнозите на деменция в световен мащаб могат да бъдат избегнати или забавени чрез модифициране на рисковите фактори като начин на хранене и физическа активност. Добрите навици на живот трябва да се прилагат от детството, за да живеем по-дълго и по-здравословно. Заседналият начин на живот и диетата, богата на мазнини и захари, благоприятстват затлъстяването, а това увеличава риска от диабет и висок холестерол. Високите нива на глюкоза и липиди в кръвта са вредни не само за здравето на сърдечносъдовата система, но и са много вредни за мозъка.

Източник : fakti.bg