Избягвайте тези напитки през горещите дни

Високите температури имат отрицателно въздействие върху организма. Сърдечно-съдовата система страда най-много. Дехидратацията може да доведе до сгъстяване на кръвта, което е изключително опасно за хората, страдащи от сърдечни заболявания. Лекарите подчертават, че е важно да се поддържа хидратация в горещото време. Някои напитки обаче са много опасни в жегите.

Алкохол

Всеки е наясно с рисковете, но летните горещини и алкохолът могат да доведат до хипертонична криза, а в най-тежките случаи – до инсулт.

Кафе

Кофеинът има диуретично действие и следователно насърчава дехидратацията, което допълнително натоварва кръвоносните съдове. Дори охладеното кафе е опасно. Ето защо на любителите на кафето се препоръчва да консумират не повече от една чаша и за предпочитане на хладно място.

Газирани напитки

Опасността от тях се крие в това, че предизвикват внезапен скок на захарта в кръвта. Ако напитката е сладка, тя дори не утолява жаждата ви.

Лекари поясняват пред израелското издание „Курсор“, че обикновената негазирана вода е най-добрата напитка за горещото време, пише БГНЕС. Тя утолява жаждата и помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Можете да си позволите и зелен чай с лимон, компот от сушени плодове или леки ферментирали млечни продукти като айран.

Източник : fakti.bg