Еврокомисарят по здравеопазването призова: Гответе се за предстоящата нова вълна на пандемията

Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидис призова днес здравните министри на 27-те държави членки на Европейския съюз да използват лятото за подготовка за прогнозираната нова вълна на пандемията през есента и зимата, предаде ДПА.

„Предвид възможно влошаване на епидемичната обстановка е от решаващо значение всички да останем пределно бдителни“, каза Кириакидис.

„Летните месеци трябва да се използват за вземане на необходимите мерки в сферата на общественото здравеопазване, които ще ни помогнат да преминем през следващата фаза на пандемията през есента и зимата“, допълни тя.

Докато хората в Европа се наслаждават на лято без ограниченията на предишните две години въпреки ръста на новозаразените с КОВИД-19, усилията за овладяване на пандемията трябва да продължат, каза еврокомисарят. Тя отбеляза, че новата вълна се характеризира с нарастващи показатели на тежко протичане на заболяването и хоспитализации.

Кириакидис призова за повече усилия по отношение на първичните ваксинации и реимунизациите, на подготовката на бъдещи имунизационни кампании, основани на ваксини срещу подвариантите на варианта Омикрон, и на целогодишното наблюдение и тестване.

Здравните власти трябва да осигурят достатъчен брой медицински контрамерки и да разработят резервни планове за действие за безопасното завръщане на работа и на училище след летните почивки, каза еврокомисарят.

Източник : fakti.bg