И Чехия започна предлагането на втора бустерна доза от ваксините срещу COVID-19

Втората бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19 – на практика четвъртата инжекция, вече е достъпна за всички пълнолетни лица в Чехия, считано от днес, обяви чешкото министерство на здравеопазването.

Подсилващата доза може да бъде поставена от лекари или в болници без нужда от предварително записване на час. Единственото условие е третата ваксинация да е била направена преди повече от четири месеца, предаде ДПА.

Хората над 60-годишна възраст и тези, които са от рискови групи, са посъветвани да се възползват от допълнителната инжекция, заяви чешкият здравен министър Властимил Валек, подчертавайки че ваксинацията е напълно доброволна.

Миналата седмица две европейски агенции – Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата – призоваха държавите членки да започнат да предлагат четвърта доза от ваксините срещу ковид.

Броят на заразените с ковид в Чехия напоследък се увеличава. Днес седемдневната заболеваемост достигна 101 на 100 000 души.

Мерките, въведени за ограничаване на разпространението на заразата бяха отменени през май. Засега се смята, че нови ограничения не са нужни, имайки предвид, че болниците в момента не са застрашени от претоварване, заяви чешкият премиер Петър Фиала.

С население от над 10,5 милиона души Чехия е регистрирала 40 355 смъртни случаи, свързани с инфекцията.

Източник : fakti.bg