Призив: Работете от вкъщи и се ваксинирайте

Броят на заразените с коронавирус австралийци, приети в болница, днес е доближил рекордните нива, отчетени в началото на годината, съобщи Ройтерс. Властите призоваха бизнесите да позволят на работниците да работят от вкъщи, препоръчаха на хората да носят маски в закрити помещения и да си поставят бустерна доза от ваксината.

Австралия е в плен на третата вълна на Омикрон заради силно заразните нови подварианти ВА.4 и ВА.5 на варианта Омикрон. За последните седем дни бяха регистрирани 300 000 случая на заразата. Властите отбелязаха, че реалният брой на заразените може да бъде дори двоен.

Броят на регистрираните случаи вчера достигна 50 000, поставяйки нов рекорд за последните два месеца.

„Трябва да направим някои неща по различен начин, поне за кратък период от време“, заяви днес главният санитарен инспектор Пол Кели. Той предвижда, че броят на хората, които влизат в болница, вследствие на ковид, скоро ще достигне рекордни стойности. „Ние знаем, че работата от вкъщи е много ключов компонент от спирането на това, което ние наричаме макроразпространение“, отбеляза Кели.

В момента около 5300 австралийци, болни от Ковид-19, са приети в болница, което не е далеч от рекордните стойности, достигнати през януари по време на епидемията от подварианта ВА.1 на Омикрон, когато в болничните заведения бяха регистрирани 5390 пациенти, сочат официални данни.

Броят на заразените в щатите Куинсланд, Тасмания и Западна Австралия вече е достигнала най-високите си стойности от началото на пандемията. Кели обаче заяви, че не е препоръчал повторното въвеждане на маските или каквито и да е било други ограничения.

Миналата седмица Австралия възобнови плащането на помощи на работещите, които са под карантина, след като броят им започна значително да се увеличава.

Властите предупредиха, че има спад на броя на хората, които си поставят бустерна доза от ваксината, което задълбочава здравната криза.

До този момента 95 процента от хората над 16-годишна възраст са ваксинирани с две дози. Това помогна на страната да задържи общия брой на заразените до малко под 9 милиона души, както и броя на смътните случаи до 10 845 души – значително по-малко от останалите страни. Само 71 процента от хората над 16 години обаче са си поставили трета или четвърта доза от ваксината.

Първи случаи на заразяване с коронавирус бяха регистрирани във Федеративните щати Микронезия, съобщи днес радио „Нова Зеландия“, позовавайки се на президентската служба на страната. Службата отбеляза, че има установени случаи на заразата в два от четирите региона на страната. Досега Федеративните щати Микронезия се считаха за напълно свободни от коронавируса, съобщи руската информационна агенция ТАСС. От агенцията уточниха, че след обявяването на тези случаи Маршаловите острови и Тувало остават единствените страни в Океания и Микронезия, които нямат регистриран случай на коронавирусна инфекция.

Източник : fakti.bg