Тези пет зеленчука не трябва да се консумират сурови

Зеленчуците са в основата на една питателна диета. Богат източник на фибри, витамини и ценни хранителни вещества.

Някои сурови зеленчуци обаче могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Това разказа основателят на Международния институт по интегративно хранене в Русия Ната Гончар, пише zdrave.to.

Цвекло

Уникалното свойство на цвеклото е, че във варено и сурово състояние то е еквивалентно по хранителни вещества. Аминокиселините в него помагат на организма да се бори с ранното стареене.

Вареното цвекло е богато на фолиева киселина и желязо, което има положителен ефект върху кръвоносната система и помага в борбата с анемията. Обогатеният състав (съдържа цялата група B, витамин P, C, цинк, магнезий, калий) укрепва имунната система.

Вареното цвекло е полезно за черния дроб: почиства от токсини; допринася за възстановяването и обновяването на клетките.

Пресният зеленчук не се препоръчва за хора с гастрит и язва на стомаха: грубите фибри и киселинността могат да причинят болка, дискомфорт и тежест след консумация. Без вреда за здравето, суровото цвекло може да се консумира до 70 грама на ден. След топлинна обработка се допускат до 100-120 грама зеленчуци.

Аспержи

Зелените, белите и лилавите аспержи съдържат максимално количество витамини: А, бета-каротин, алфа-каротин, Е, С, К, витамини от група В, както и макро- и микроелементи (минерали).

За да запазите вкуса и ценните хранителни вещества, зеленчукът не трябва да се подлага на продължителна топлинна обработка. За готвене е достатъчно да варите стъблата за пет минути, след това да ги залеете с ледена вода – и можете да сервирате.

Аспержите държат рекорда по съдържание на фолиева киселина, която:

подпомага нормалното развитие на плода по време на бременност
подобрява състоянието на кожата – прави я гладка и кадифена, предотвратява появата на бръчки
подобрява кръвообращението

Аспержите имат леко диуретично свойство, лишени са от мазнини и практически са без калории – идеален продукт за тези, които решават да отслабнат.

Картофи

За да се запазят максимално полезни вещества, се препоръчва да се варят картофите с кората им или да се пекат. Печените картофи са богати на калий, който помага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Картофите съдържат много витамин С и антиоксиданти, така че имат благоприятен ефект върху имунната система, предпазват от развитие на хронични заболявания и онкология. Зеленчукът е източник на устойчиво нишесте, което понижава нивата на кръвната захар. Картофите имат комплексен ефект върху храносмилателния тракт:

възстановяват микрофлората
нормализират изхождането
предотвратяват редица автоимунни, възпалителни и злокачествени заболявания

Моркови

Според последните проучвания бета-каротинът и антиоксидантите, присъстващи в морковите, се усвояват по-добре при варен зеленчук. Суровите моркови увеличават натоварването на органите на храносмилателния тракт, а варените се усвояват по-лесно и по-добре.

Ако има човек проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб или панкреаса, по-добре е зеленчукът да се приготвя на пара или да се пече.

Спанак

Спанакът е богат на витамини С, А и Е, както и на калий, желязо, натрий. Листата на зеленчука съдържат оксалати, които пречат на усвояването на хранителните вещества. Предварителното варене или пържене може да намали концентрацията им, поради което спанакът е най-добре да се консумира само след термична обработка.

Спанакът може да се задушава с други билки и зеленчуци, да се добавят гъби или зърнени храни. Такова ястие ще впечатли с вкус и ще бъде полезно за здравето.

Яжте зеленчуци в различни форми: варени, печени, ферментирали и сурови. Опитайте се да консумирате по една порция зеленчуци с всяко хранене – около 70-100 грама

Източник : fakti.bg