Доц. Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин

„Затлъстяването е сериозен здравен проблем, който поставя своите терапевтични предизвикателства в съвременната медицина и това се отчита от всички експерти, защото няма много успехи в тази област. Като заболяване то има сложна патофизиология, която все още се изучава“, каза пред БНР доц. Даниела Попова. Затлъстяването влиза в международната класификация на заболяванията през 1948 година. То влече със себе си „букет“ от много нарушения – диабет, сърдечно-съдови, ставни, ендокринни и психични проблеми, рак.

По повод информации в медиите, че родни звезди си бият инсулин, за да отслабнат, а Галена е припаднала след подобни методи за вталяване, доц. Попова изясни:

„Според мен случаят е съвсем различен. Тази известна певица публично сподели за отслабването си, затова и аз мога да коментирам. Първо, доколкото знам, тя няма диабет, а доколкото съм я виждала публично, тя няма и проблема затлъстяване. Тоест, тя е решила да си самоприложи един медикамент, който не е индициран за нея. Това е лекарство, от тази група на лираглутида, който единствено засега има утвърдена характеристика за лечение на затлъстяване. Той принадлежи към една нова група диабетни лекарства, повечето от които са инжекционни, но вече ги има и в таблетна форма. Този медикамент намалява кръвната захар, прилага се само под лекарско предписание. Да се приема от хора, които нямат диабет тип 2 или затлъстяване е изключително опасно за здравето.

Имаше публикации в социалните мрежи, преди този случай с певицата, че си прилагат инсулин, за отслабване. Това не е инсулин. Той е инжекционен медикамент, но не е инсулин – това е изключително невежество. Това е скъпо лекарство, но много хора се втурнаха да го изкупуват от аптеките, намериха начин дори да получат рецепти за него. И стана така, че и в момента има недостиг от него за пациентите с диабет, на които официално им е предписано това лекарство“, изтъкна доц. Попова.

„Най-добрата диета е повече движение и ограничение в храненето, като се отчитат генетичните фактори в затлъстяването. Правилната диета е умерена, нискоенергийна и балансирана, съчетана с индивидуализирано повишена физическа активност, като се обръща внимание на сърдечно-съдовия профил. Добавя се поведенческата терапия в опит да се обучи индивида да промени своя неправилен начин на живот“, казва доц.Попова.

Доц. д-р Даниела Попова, д.м., е завършила Медицинския университет в София през 1977 г. Има три специалности: Вътрешни болести, Ендокринология и болести на обмяната, Хранене и диететика. Един от най-търсените специалисти в България в областта на диабета, предиабета, както и здравословното хранене. От 2002 г. досега е началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Има дългогодишна клинична, експертна, лечебно-диагностична, преподавателска дейност в областта на клиничната диететика и метаболитни заболявания; автор на учебна програма по диетология за медицински колеж. Член е на Европейска академия на науките по хранене и затлъстяване; Атланто-евро-средиземноморска академия на медицинските науки; Българско дружество по ендокринология. А също така е член на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация, както и на Ръководството на Българското дружество по хранене и диететика. Има над 100 научни публикации. Гл. редактор на сп. „Медицинска диететика”.

Източник : fakti.bg