Контролирайте нивата на кръвната захар с киноа

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените хронични заболявания в целия свят. Това заболяване обичайно е предшествано от предишно състояние, наречено предиабет, което, ако се вземат необходимите мерки, може да бъде предотвратено, информира puls.bg.

Какви са ползите от киноата?

Консумацията на киноа може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2, благодарение на хранителния състав на тази храна.

Киноата е псевдозърнена култура с произход от Андите, много богата на витамини Е, С и витимини от група В, както и на минерали като желязо, калций и магнезий. Освен това е добър източник на фибри и сложни въглехидрати. Съдържа висока концентрация на протеини, с всички основни аминокиселини.

Киноата е много богата на хранителни вещества храна и не предизвиква резки скокове на нивата на глюкозата в кръвта. Това е много пълноценна храна и може да бъде добър заместител на зърнените храни.

Консумацията на киноа може да има благоприятно въздействие върху превенцията на сърдечносъдови заболявания и помага за контролиране на холестерола. Проучването е публикувано в списание Nutrients.

Как киноата може да помогне за превенция на диабет?

В предишни проучвания е установено, че полифенолите могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната глюкоза. Това би било много полезно в случай на диабет, който се характеризира именно с високи нива на глюкоза след консумация на храни, богати на въглехидрати.

Изследователите са анализирали какво се случва ако други храни, богати на въглехидрати, които са способни да причинят бързо повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта, бъдат елиминирани от диетата и заменени със семена от киноа.

В проучването участниците са били на възраст над 65 години в преддиабетно състояние, като възрастта им сама по себе си е рисков фактор за развитие на диабет.

В продължение на един месец нивата на глюкозата са били анализирани, при спазване на обичайната им диета и на следващия месец консумацията на храни, богати на въглехидрати е била заменена с храни, съдържащи киноа. При консумация на киноа, пиковете на нивата на глюкозата са по-ниски, отколкото при консумация на други зърнени храни.

Това е от ключово значение, тъй като скоковете в кръвната глюкоза след хранене са основен елемент в развитието на диабет тип 2, поясняват учените.

Източник : fakti.bg