Д-р Иван Маджаров, БЛС: В цяла Европа вървят заедно и хартиените, и електронните рецепти

Предложението да остане възможността за издаване и на електронни, и на хартиени рецепти бе прието противоречиво от лекари и фармацевти. Темата в студиото на „Денят започва“ коментира председателят на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

„Според мен това е някакъв измислен проблем, амбиция на една малка група хора, която не мога да си обясня. В цяла Европа паралелно вървят и двата типа рецепти. Там, където здравните власти се справят добре, показват предимствата на дигитализацията въпреки съществуването на хартиените. Достигнали са 80-90% дигитални рецепти. Не виждам какъв е проблемът тук и защо някой трябва да го налага с административни мерки и промяна в наредбата.“

Маджаров смята за нелепо твърдението, че лекари се противопоставят на електронните рецепти заради страх от проверки.

„Когато аз напиша нещо на някаква хартийка и я оставя, вероятно се очаква, че става голямо събитие. Събитието става, когато някой в някоя аптека постави лекарствата в торбичка. Хартията ни помагала да прикрием нещо – какво ни помага? Всъщност търговията с лекарства и реекспортът се случват в аптеките“, коментира той.

Трябва да се говори за промяна при отпускането на лекарства, смята д-р Маджаров.

„Наше проучване показва, че на 44% от населението поне веднъж му се е случвало да си купи антибиотик без рецепта. Какво ще промени електронната рецепта, ако отпускането остане същото? Освен това те казват – за българите ще бъде само електронно, но ако имаме туристи, чужденци, може и на хартия“, коментира председателят на БЛС.
Темата пред БНТ коментира и председателят на регионалната фармацевтична колегия в Благоевград д-р Константин Качулев. Той заяви, че тяхната организация подкрепя въвеждането на електронни рецепти, но държи да са налични и хартиените, подобно на европейските страни.

Източник : fakti.bg