Кардиолог съветва как да се предпазим от исхемична болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е опасно заболяване, което може да доведе до инсулт и/или инфаркт. Въпреки това, в началните етапи човек може да се излекува от този проблем, като поддържа хранителен режим, съчетан със здравословен начин на живот. Това мнение изрази кардиологът Андрей Кондрахин, цитиран от zdrave.to.

Исхемичната болест на сърцето възниква, когато сърцето не получава достатъчно кръв и кислород, но все пак получава консумираното и необходимото, от което се нуждае. Лекарят нарича това явление дисбаланс между необходимия кислород и кислорода, който тялото по някаква причина не може да достави.

Първата причина е атеросклерозата на съдовете на коронарните артерии или атеросклерозата на тялото като цяло. Има и спазми на коронарните артерии, чиято причина за поява е различна. Подобен проблем възниква при висок холестерол и атеросклероза. Вторият фактор може да се нарече появата на вазоспазъм.

Тромбът в спазмирания съд може да бъде в ролята на запушване, което затваря съда и се получава инфаркт – това е най-крайната проява на исхемичната болест на сърцето, обясни той.

В същото време експертът поясни, че това заболяване се лекува доста добре в ранните етапи с помощта на балонна ангиопластика и с помощта на стентове, които разширяват съдовете и те се връщат в първоначалната си форма. Според него това позволява на тялото да оцелее добре при физическа активност в бъдеще.

Как да се предпазите?

Кондрахин обясни, че коронарната болест на сърцето най-често се среща при хора в напреднала и сенилна възраст. Това заболяване обаче може да се появи при млади хора в резултат на съдови спазми.

Всеки човек е предразположен към коронарна артериална болест в нарушение на метаболизма на мазнините. Ние консумираме животински мазнини, те провокират повишаване на холестерола и отлагането на плаки по съдовете. Всеки е податлив на това, но има хора, които са генетично предразположени към CHD.

Ако някой е бил болен в семейството, тогава следващите поколения се разболяват. Човек може да получи такова заболяване при неспазване на диетата, диабет, хипертония, заседнал начин на живот и много стрес, предупреди специалистът.

Като превантивна мярка, кардиологът препоръчва да посещавате медицински преглед веднъж годишно, където можете да се подложите на електрокардиограма. Освен това човек трябва да бъде тестван за холестерол.

„Отбелязвам, че диетата, физическата активност, понижаването на кръвното налягане, предотвратяването на диабет, както и намаляването на стреса също са важни“, обобщи Кондрахин.

Източник : fakti.bg