Първи признаци на рак на гърдата

Лекарят, онколог-мамолог Гурами Кветенадзе, посочи как можем да разберем, че имаме някакъв сериозен здравен проблем. Той изброи признаците, които показват ранния стадий на вида рак, който е най-често срещан при жените – рак на гърдата.

Един от първите признаци на рак на гърдата специалистът нарече промяна в размера или формата на млечните жлези, пише zdrave.to.

„Всяка асиметрия (на гърдата), която може да се появи, е знакът, който изисква посещение при лекар“, подчерта Кветенадзе.

В същото време той уточни, че асиметрията на млечните жлези може да бъде вродена. Според лекаря тази особеност се среща при 30 процента от жените.

Кветенадзе също така посъветва незабавно да се свържете със специалист, ако се открие подуване на тъканта или удебеляване на кожата на гърдата. Друг симптом, който трябва да предизвика подозрение у жената, е появата на бучка в гърдите.

„В млечната жлеза, с нейната нормална структура, не трябва да има никакви уплътнения“, каза онкологът.

Той отбеляза, че уплътнението не винаги е злокачествено: в някои случаи може да бъде доброкачествено образувание, например киста.

Секрецията от зърната също може да говори за рак на гърдата, допълва лекарят.

„Сечението от зърната може да бъде и от нормален характер, като анатомична особеност на всяка жена. Но ако започне да се появява някакво патологично течение, а това включва кърваво течение, ярко кехлибарено или обилно течение, това е един от признаците за необходимост от контакт с мамолог “, заключи специалистът.

Източник : fakti.bg