Неочаквани симптоми и последици от високото кръвно налягане

Хипертоничната криза и постоянно високото кръвно налягане може да доведе до необратими ефекти върху здравето. Повече от 30% от възрастното население страда от високо кръвно налягане. Това състояние, известно още като хипертония, създава допълнително натоварване на кръвоносните съдове и жизнените органи. Ненавременното откриване на заболяването е критично, защото увеличава риска от усложнения, включително инфаркт и инсулт, предупреждава zdrave.to.

Според лекарите, един от симптомите на хипертония може да бъде изтръпване в ръцете или временна липса на чувствителност.

Треперенето обикновено настъпва по време на хипертонична криза, когато налягането надвишава 180/120 mm Hg, което изисква незабавно медицинско лечение. Хипертоничната криза може да доведе до необратими увреждания на кръвоносните съдове.

„Когато кръвното налягане не се контролира, то може да се повиши до такава степен, че да се почувства на физическо ниво. Тези симптоми могат да се влошат и в някои случаи да доведат до внезапна смърт.

„Трябва незабавно да потърсите помощ от лекар, ако имате:

мускулни тремори;
проблеми с речта;
замъглено виждане или загуба на зрението
както и силно главоболие по неизвестна причина“,

казват експерти от клиниката Mayo.

При липса на навременно лечение, рискът от бъбречна или сърдечна недостатъчност се увеличава.

Болестта, наречена „тихия убиец“, рядко причинява явни симптоми и може да бъде фатална, ако не бъде контролирана, казват експерти. Много хора могат да имат високо кръвно налягане, без дори да го знаят.

Експертите подчертават, че ако имате общи симптоми на високо кръвно налягане, включващи главоболие или тежки удари в гърдите, трябва да се консултирате с лекар и да поддържате кръвното си под контрол.

Източник : fakti.bg