Как да различим грипа от настинката

Става дума за две съвсем различни заболявания, чиито имена в делника често се използват като синоними: грип и настинка. Само че двете са съвсем различни. Настинката може и да е коварна, кашлицата може да продължи дълго, а хремата да ви причинява сериозно главоболие, но това не е непременно грип. Ето как можете да разберете още от първите симптоми дали просто сте настинали, или боледувате от инфлуенца.

Още първите симптоми са различни

Настинката се появява постепенно, докато симптомите на грипа се усещат изведнъж. Докато когато сте настинали не е задължително да вдигнете температура, то при грипа това е гарантирано – и то дори до 41 градуса, като температурата често е придружена от втрисане и изпотяване. При инлуенцата често се появява и силно главоболие, докато при настинката това се случва, но оплакванията са по-леки. Друга съществена разлика е, че при грипа почти винаги болните се оплакват от болки в ставите и мускулите, докато при настиналите хора те също се появяват, но не толкова често. Ако карате инфлуенца, най-вероятно ще загубите и апетита си. А ако просто сте настинали, може би ще продължите да си похапвате нормално.

Имаме ли хрема при грип?

Хремата е типичен симптом на настинката. При грипа тя е рядко срещана. Що се отнася до кашлицата – настиналите кашлят отвреме навреме, а болните от грип – по-често. Типична за инфлуенцата е сухата кашлица.

Разлики има и в продължителността на боледуването. Настинката продължава между 3 и 7 дни. А грипът между 7 и 14. Освен това при инфлуенцата от самото начало човек се усеща тежко болен. При настинката това не е така. И друга съществена разлика: докато при настиналите пациенти рядко се стига до усложнения, при болните от грип това се случва често, информира фармацевтичният концерн „Санофи“.

Така че разболеете ли се изведнъж и вдигнете висока температура, бързо потърсете лекар.

Източник : fakti.bg